Οι Κροάτες καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία, λίγες ημέρες προτού η χώρα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Η μάχη προμηνύεται σκληρή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα επικρατήσει κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο ή αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος στις 5 Ιανουαρίου.
Η συντηρητική απερχόμενη πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς απειλείται από τα αριστερά από έναν σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό και από τα δεξιά από έναν λαϊκό τραγουδιστή που διχάζει τους ψηφοφόρους της.
Η 51χρονη έγινε το 2015 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κροατίας, μια κυρίως τιμητική θέση. Στηρίζεται από το κεντροδεξιό κόμμα HDZ το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Κροατίας από την ανεξαρτησία της το 1991.
Ο τραγουδιστής και πολιτικός Μίροσλαβ Σκόρο, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, βρίσκεται στην τρίτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με 18% στην πρόθεση ψήφου.
Με 24% η Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς. Όμως δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο έδειξε ότι το 13% των ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι.
Μετανάστες
Ο Μιλάνοβιτς βασίζεται στον διχασμό που επικρατεί στο στρατόπεδο των συντηρητικών και δεσμεύθηκε να κάνει την Κροατία «μια κανονική χώρα» με ανεξάρτητη δικαιοσύνη, που θα σέβεται τις μειονότητες.
Ηλικίας 53 ετών δεν είναι άγνωστος στην πολιτική σκηνή διότι διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2011 ως το 2016. Όμως η κυβέρνησή του είχε απογοητεύσει τους Κροάτες διότι δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τη διαφθορά ή να αναπτύξει την οικονομία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενη ήττα της Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς θα δυσκολέψει το HDZ και τον μετριοπαθή πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβις στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2020.
Εξάλλου οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Πλένκοβιτς ότι οργάνωσε τις προεδρικές εκλογές στη διάρκεια των Χριστουγέννων ώστε να εκμεταλλευθεί τις ψήφους των Κροατών μεταναστών που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για τις διακοπές και οι οποίοι συνήθως ψηφίζουν υπέρ του HDZ.
Από τους 3,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, περίπου 170.000 ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Βοσνία.
Η Κροατία είναι αντιμέτωπη, όπως και άλλες βαλκανικές χώρες, με μεγάλο ποσοστό μετανάστευσης, ένα φαινόμενο που εντάθηκε μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2013.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00.
ΑΠΕ – ΜΠΕ