Ερντογάν: Δε θα ακολουθήσουμε σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους τουρκοκυπρίους και την Λιβύη «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική.

Σημείωσε ότι αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους τουρκοκυπρίους και την Λιβύη «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».

Σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι η επιδίωξη παράδοσης ενός δικαιώματος που καθυστέρησε να απονεμηθεί τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για τους φίλους της και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εργασίες που διεξάγουμε στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα.

«Δεν έχετε καμία αίσθηση των δικαιωμάτων»

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι όσοι εναντιώνονται στην Τουρκία δεν έχουν καμία αίσθηση των δικαιωμάτων, του νόμου, της δικαιοσύνης, της ηθικής ή του ελέους, ισχυριζόμενος ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα με τη Λιβύη είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο.

«Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του», συνέχισε, τονίζοντας όμως ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας».

Όπως είπε με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους.

«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης εφόσον χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο επίπεδο.

Ακάρ: Θα σταθούμε στο πλευρό της Λιβύης

Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα σταθεί στο πλευρό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης μέχρι να επιτευθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα αυτή. Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη και σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ την έχει ήδη εφοδιάσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει κηρύξει ο Οργανισμός.

Δυνάμεις πιστές στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν ένα πλοίο με τουρκικό πλήρωμα στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και το οδήγησαν στο λιμάνι Ρας αλ Χιλάλ για να επιθεωρήσουν το φορτίο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΚΥΠΕ-Reuters-AFP-DPA

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.