«Οι βρετανικές εκλογές άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βρετανία, αλλά όχι και μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών», τονίζει σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ. Η σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπ. Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρεί ότι «το Λονδίνο χρειάζεται τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ τουλάχιστον όσο και οι Βρυξέλλες, ενδεχομένως και περισσότερο».
Η γερμανίδα πολιτικός θεωρεί σχεδόν απίθανο οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για μια εμπορική συμφωνία να διαρκέσουν μόλις 9 μήνες: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Μια συμφωνία θα ήταν εφικτή σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνο σε περίπτωση που η Βρετανία δεχθεί να εφαρμόζει σε αρκετούς τομείς ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα. Όσο περισσότερο η Βρετανία θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ, τόσο πιο πολύπλοκη θα είναι η διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο και από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών. Που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολύ».
Η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει καλύτερες εμπορικές συμφωνίες από την ΕΕ
Κατά την εκτίμηση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου η ξεκάθαρη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές τον βοηθά στην εφαρμογή πολλών σχεδίων του, ανάμεσα στα οποία είναι και η αποδυνάμωση του κοινοβουλίου έτσι ώστε στο μέλλον η προκήρυξη εκλογών να γίνεται από την κυβέρνηση και όχι από τη βουλή. Η Καταρίνα Μπάρλεϊ είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ παραμένει το ίδιο πολύπλοκη όσο και πριν τις βρετανικές εκλογές.
Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θεωρεί τέλος απίθανο η Βρετανία να βρεθεί μετά το Brexit σε καλύτερη οικονομική θέση από ότι η ΕΕ: «Αποκλείω ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πως μπορεί μια σχετικά μικρή χώρα να συνάψει πιο επικερδείς, για εκείνη, εμπορικές συμφωνίες από ότι ολόκληρη η ΕΕ με πληθυσμό 500 εκατομμυρίων; Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τέτοιου είδους συμφωνίες, για παράδειγμα με τις ΗΠΑ, διαρκούν, συνήθως, πολλά χρόνια».
Κρίστοφ Χάινεμαν (DLF)
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος