Το περιστατικό είναι πραγματικό αλλά αρκούντως ανεκδοτολογικό. Συνέβη στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, στο κέντρο της Αθήνας, όπου δύο επιφανείς της δημόσιας ζωής απολάμβαναν τον καφέ τους. Αίφνης βλέπουν να έρχεται από μακριά, αγέρωχος και πάντα χαμογελαστός, ο πρώην υπουργός του Τσίπρα και ηττημένος από τον Παύλο Πολάκη στα Χανιά Γιώργος Σταθάκης (φωτογραφία).

Τον χαιρετούν με εγκαρδιότητα και εκείνος ανταποκρίνεται με χαρά. «Πώς πάει, Γιώργο, προχωράει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;» τον ερωτούν. Και εκείνος με το χαρακτηριστικό υπομειδίαμα στα χείλη απαντά αυτοσαρκαζόμενος: «Είχα αντιγράψει εκείνο του Κόρμπιν των βρετανών Εργατικών, αλλά τώρα που έχασαν πρέπει να φτιάξω καινούργιο».

Γέλασαν όλοι με την ψυχή τους και εκείνος, αφού ευχήθηκε καλές γιορτές, πήρε τον δρόμο για τη Ζαλοκώστα, για το Ινστιτούτο Δραγασάκη, όπου εκπονείται το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Η επένδυση Δραγασάκη

Και μια και ανέφερα το Ινστιτούτο Δραγασάκη, σας μεταφέρω ότι ο Γιάννης έχει συγκεντρώσει ικανό αριθμό νέων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων που προχωρούν σε διάφορες επεξεργασίες στοιχείων και δεδομένων, προκειμένου να ετοιμάσουν επιμέρους πολιτικές σε μείζονα θέματα και προβλήματα της οικονομίας.

Το πάθημα του 2015 έγινε μάθημα και δεν θέλουν να βρεθούν ξανά στην ανάγκη κάποιου Βαρουφάκη, όπως συνέβη σε εκείνο το ανεκδιήγητο εξάμηνο των ομολογημένων αυταπατών και ψευδαισθήσεων. Ωστόσο, επειδή το ινστιτούτο χρειάζεται πόρους, ο Γιάννης αναζητεί τρόπους να το προικοδοτήσει με αυτόνομα έσοδα.

Ψάχνει λοιπόν μια καθαρή επένδυση, π.χ. ηλεκτροπαραγωγής από ήλιο ή αέρα, προκειμένου να αποκτήσει το ινστιτούτο μόνιμη και ανεξάρτητη πηγή εσόδων. Το ερώτημα βεβαίως που αναδύεται είναι πώς θα αποκτήσει το αρχικό κεφάλαιο. Φαντάζομαι ότι θα βρεθούν κάποιοι χορηγοί…

***

Διακομματική συμμαχία για τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επιτέθηκε αρκετές φορές, όπως ήταν αναμενόμενο, στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν δίστασε όμως και να τον επαινέσει για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στις ΗΠΑ λέγοντας: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε μια θεαματική στροφή ως προς την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με αυτά τα οποία πιστεύατε. Αφήσατε στην άκρη τις ωραίες δηλώσεις περί του ΝΑΤΟ, περί των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και πολύ καλά κάνατε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτό, αλλά θα το λύσετε μεταξύ σας αυτό το θέμα».

Η απάντηση ήρθε από τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος του είπε: «Τα έχει χρόνια αλλάξει». Και ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Εχουν ή δεν έχουν αλλάξει; Εγώ λέω ότι άλλαξαν και καλά έκαναν στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα, για πρώτη φορά τουλάχιστον, από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μια πλατιά διακομματική συμμαχία, η οποία θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέση με μεγάλο βάθος, σχέση στρατηγικής συμμαχίας. Αυτό το πιστεύαμε πάντα εμείς ως Νέα Δημοκρατία και για εμάς δεν είναι έκπληξη». Να φανταστώ πως η αφωνία από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιβεβαίωση των όσων είπε ο Πρωθυπουργός, αν και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι η πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Πτωχευτικό Δίκαιο α λα αμερικανικά

Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο ετοιμάζει η κυβέρνηση ώστε να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δίμηνο του 2020. Προβλέπει για πρώτη φορά και την πτώχευση φυσικών προσώπων κατά τα αμερικανικά πρότυπα και επικαιροποιεί και την πτώχευση εταιρειών. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ρυθμίζει ζητήματα ιδιωτικού χρέους που σήμερα ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να τροποποιηθεί και ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα καθορίζει δηλαδή τις προϋποθέσεις για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Το εντυπωσιακό με τους πλειστηριασμούς είναι η αξίωση των θεσμών (κάτι που δεν απεδέχθη η κυβέρνηση) να… διαφημίζονται τα προς εκποίηση σπίτια ώστε να είναι… ελκυστικά και σε ιδιώτες και όχι μόνον σε τράπεζες.

***

Αποστολή εξετελέσθη

Εντυπωσιάστηκαν οι παριστάμενοι στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι από το ενδιαφέρον που έδειξε ο Πρωθυπουργός για τις λειτουργίες του συστήματος κατά την παρουσίαση της πλήρους λειτουργίας του «112», του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο που λαμβάνει τις κλήσεις πολιτών και παρακολούθησε επίδειξη-αναπαράσταση συμβάντος, ενός τηλεφωνήματος από τον Ολυμπο, όπου το σύστημα εντόπισε άμεσα τη θέση του ορειβάτη. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη αποστολής προειδοποιητικού μηνύματος – σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε ότι είχε ενημερωθεί πολύ καλά για τις δυνατότητές του και όταν ολοκληρώθηκε η επίδειξη χαιρέτησε έναν-έναν όλους τους εργαζομένους στο σύστημα.

Στο Χαλάνδρι συνόδευαν τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι των εταιρειών τηλεπικοινωνίας που συμμετείχαν στο έργο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν εκείνος που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να υλοποιήσει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το «112». Η δυσκολία δεν αφορούσε τον συντονισμό των ελληνικών υπηρεσιών αλλά το να πειστούν κάποιες εταιρείες να προσθέσουν τη σχετική εφαρμογή στα smartphones τους. Οταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, η κάλυψη πανελληνίως των κινητών συσκευών για λήψη τέτοιων μηνυμάτων ήταν 38% και σήμερα φθάνει στο 92%. Γιατί έχει σημασία αυτό; Γιατί σε περίπτωση ανάγκης, όπως φωτιές, πλημμύρες, κ.ά. οι πολίτες που διαθέτουν «έξυπνα»  τηλέφωνα θα λαμβάνουν αμέσως τα προειδοποιητικά μηνύματα, ενώ όσοι έχουν κινητά παλαιότερης τεχνολογίας θα χρειαστεί να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

***

«Boυτιές» σε αρχαιότητες και ιχθυοτροφεία…

Αλλάζουν όλα στον καταδυτικό τουρισμό με νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή με το νέο έτος. Για παράδειγμα, θα δίνει τη δυνατότητα κατάδυσης στα τρία μίλια από την ακτή και όχι στα έξι που ισχύει σήμερα, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απολαύσουν (και από αυτή την απόσταση) το κάλλος των αρχαιοτήτων ή των ναυαγίων (αρχαίων και πιο σύγχρονων) που υπάρχουν σε τρία μίλια από την ακτή.

Με το ίδιο νομοσχέδιο που ετοίμασε η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού (ήτοι ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας) δημιουργούνται καταδυτικά πάρκα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, αλλά και με το υπουργείο Πολιτισμού, διευκολύνοντας έτσι τον θαλάσσιο τουρισμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει όμως και κάτι άλλο. Επιτρέπει για πρώτη φορά την κατάδυση και σε… ιχθυοτροφεία. Επιπλέον, με άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτιση δηλαδή και μετεκπαίδευση διά βίου μάθησης.

***

Ποτά μετά τη Βουλή

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού κάπου 35 βουλευτές της ΝΔ πήγαν για ένα ποτό στο ανανεωμένο «Κεντρικό» για ευχές και για χαλαρή συζήτηση. Στη φωτογραφία οι κυρίες της ΝΔ μαζί με τις γραμματείς του Πρωθυπουργού.