Ένα μεγάλο συνέδριο τον Μάρτιο του 2020, αλλά και την προκήρυξη πέντε σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων για μεταπτυχιακούς φοιτητές, έχει συμπεριλάβει το πανεπιστήμιο Αθηνών στον προγραμματισμό του ενόψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση του Ιδρύματος, έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να υλοποιηθούν από κοινού σειρά από δράσεις (συνέδρια, εκλαϊκευτικές ομιλίες, ερευνητικά προγράμματα), ενώ αντίστοιχη συνεργασία αναζητείται και με τον Δήμο της Αθήνας. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες για τη συγκρότηση του Κέντρου Μελέτης της Επανάστασης του 1821, καθώς και ο προγραμματισμός άλλων εκδηλώσεων (εκθέσεων, συνεδρίων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων), οι οποίες θα πλαισιώσουν τον εορτασμό.
Στόχος των προσπαθειών της ηγεσίας του πανεπιστημίου Αθηνών όπως είναι φυσικό, είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της διαχρονικά κρίσιμης θέσης του Ιδρύματος στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις δράσεις της πανεπιστημιακής του κοινότητας.
Πάντως, ειδική θέση στις δράσεις που σχεδιάζονται και ένα ειδικό χαρακτήρα που συμβολίζει την έναρξη τους θα έχει το διεθνές συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων», το οποίο θα γίνει στις 20 και 21 Μαρτίου του 2020 στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος στην οδό Πανεπιστημίου.
Στόχος του συνεδρίου, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του, είναι η ένταξη της ελληνικής επανάστασης στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που αποκρυσταλλώθηκε στη δυτική ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848), με σκοπό την επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και τη σύγκρισή της με άλλα αντίστοιχα κινήματα εκείνης της περιόδου. Τα κείμενα του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση για τον ομότιτλο συλλογικό αγγλόφωνο τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021 σε όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις Routledge, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ξένοι και Έλληνες διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί και συγκεκριμένα οι: David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Κατερίνα Γαρδίκα, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Βάσω Σειρηνίδου, Τζελίνα Χαρλαύτη.
Τέλος, το πανεπιστήμιο θα προκηρύξει σύντομα πέντε μικρά ερευνητικά προγράμματα, με βάση συγκεκριμένες χορηγίες, ύψους 10.000 ευρώ το καθένα, για τη μελέτη πτυχών της επανάστασης του 1821. Τα προγράμματα αποσκοπούν στην χρηματοδότηση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με βάση θέματα ερευνών που θα προταθούν από το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματός του.