Καθόλου εύκολη δεν ήταν η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου στη Φρανκφούρτη, λόγω της βαριάς ατζέντας της συνάντησης που αφορούσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: Το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από την ΕΚΤ, η πράσινη ανάπτυξη, η άρση των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα.
Για το μεγάλο στοίχημα, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, για τα οποία η κυρία Λαγκάρντ είχε δηλώσει προτού αναλάβει το καινούριο της πόστο ότι τα θεωρεί «υπερβολικά» και ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ξεκινήσει η συζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ενημέρωση ήταν φειδωλή.
Άλλες πηγές μου πάντως, λένε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς βρήκαν ευήκοα ώτα και θα πάρουν τον δρόμο προς σταδιακή διευθέτηση τον επόμενο χρόνο. Όπως μου μεταφέρουν χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έκλεψε τις καρδιές και το μυαλό» των παρισταμένων.
Μάλιστα, στα αυτιά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στην ΕΚΤ, ηχεί ακόμα το «Αλληλούια!» με το οποίο έκλεισε τη συνάντηση η κυρία Λαγκάρντ. Αυτό σε αντιδιαστολή με το καλοκαίρι του 2015 και την περίφημη φράση που αποδίδεται στην ίδια, ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να συνεχιστούν με τους ενήλικες στο δωμάτιο, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εξαντλήσει και τα τελευταία όρια αντοχής των ομολόγων του στο Eurogroup…
…και τα φιλιά με Στουρνάρα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πάντως πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Κατά μία εκδοχή, ο Πρωθυπουργός είδε τα φιλιά αμοιβαίας
εμπιστοσύνης που αντάλλαξαν ο έλληνας τραπεζίτης και η σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα πόσο θα ωφελήσουν την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι άγνωστο. Εξαρτάται πώς θα τα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός…
Ποιοι θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha Bank
Μετά τη Εurobank, και η Alpha Bank (φωτογραφία) υιοθετεί τη δημιουργία οχήματος διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Στη CEPAL, στην εταιρεία που θα αναλάβει το δύσκολο έργο, θα απορροφηθούν 800 υπάλληλοι της τράπεζας που ήδη χειρίζονται αντίστοιχα θέματα και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μετασχηματισμού της, καθώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων αποτελεί τον πρώτο στόχο της νέας διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θεωρεί κρίσιμο το έργο της νέας θυγατρικής και γι’ αυτό θα τοποθετήσει επικεφαλής σημαίνοντα στελέχη της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, εκτελεστικός πρόεδρος της θυγατρικής που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha θα είναι ο Αρτέμης Θεοδωρίδης και διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Θοδωρής Αθανασόπουλος, από τους πλέον φερέλπιδες της νέας γενιάς τραπεζικών στελεχών.
***
Στην Παγκρήτια Τράπεζα η Praxia Bank;
Και μια και μιλάμε για τράπεζες, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο Μιχάλης Σάλλας παζαρεύει για λογαριασμό της Παγκρήτιας την ατυχήσασα Praxia Bank, την πρώτη ψηφιακή τράπεζα της χώρας, η οποία ξέμεινε από λεφτά και από δουλειές. Ο άλλοτε ισχυρός της Τράπεζας Πειραιώς αξιολογεί τα οικονομικά στοιχεία της εν λόγω τράπεζας, διενεργεί λογιστικό έλεγχο και βρίσκεται σε σχετικές συνεννοήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος. Εχει δε ενδιαφέρον πως οι κ.κ. Σάλλας και Στουρνάρας κάθισαν
στο ίδιο τραπέζι μετά όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οπως και να έχει πάντως, στον βαθμό που ευοδωθεί η εξαγορά, η Παγκρήτια Τράπεζα θα ενσωματώσει την απορροφημένη από την Praxia Bank ψηφιακή τραπεζική τεχνολογία και θα απευθυνθεί στο πλήθος των μικρών και μεσαίων πελατών που διατηρούν καταθέσεις και εισοδήματα αλλά επί της ουσίας δεν είναι δανεισμένοι από τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα δυνάμει ενδιαφέρον σύνολο, περίπου 300.000 πελατών, για τη χειμαζόμενη τραπεζική αγορά.
***
Απολύθηκαν οι 180 της Praxia με αποζημίωση έξι μηνών
Τώρα, όσον αφορά την τύχη της Αναστασίας Σακελλαρίου και των στελεχών της Praxia που «άδειασαν» την τράπεζα από κεφάλαια δεν έχω κάτι νεότερο. Το σίγουρο είναι ότι περίπου 180 εργαζόμενοι απολύθηκαν την Τετάρτη με αποζημιώσεις έξι μηνών κατά μέσο όρο, χωρίς πολλές αντιδράσεις. Το παράδοξο είναι ότι στις τάξεις των απολυμένων περιλαμβάνονται και υπάλληλοι που προσελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Και ευλόγως διερωτάται κανείς πώς η διοίκηση έκανε προσλήψεις πριν από δύο μήνες, όταν προφανώς είχε στη διάθεσή της στοιχεία που βεβαίωναν ότι το μαγαζί οδεύει προς κλείσιμο. Είναι όντως απορίας άξιον…
***
Τι ξαγρυπνά τον Χατζηδάκη;
Ρωτήθηκε πρόσφατα από ομάδα επιχειρηματιών ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τι τον στοιχειώνει τα βράδια. Τι, δηλαδή, του χαλάει τον ύπνο. Χωρίς να πολυσκεφτεί ο υπουργός απάντησε ότι μέχρι πρότινος αγωνιούσε για την τύχη της ΔΕΗ, για τις
δυσκολίες εξυγίανσης της επιχείρησης και τα πολυσύνθετα προβλήματα που βάρυναν τη διαχείρισή της. Τώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις του, νιώθει σίγουρος ότι η ΔΕΗ πήρε έναν δρόμο και πλέον ευελπιστεί ότι σύντομα θα επιστρέψει στην κερδοφορία.
***
Οπότε, επέμειναν οι συνομιλητές του να ρωτούν, αν δεν είναι η ΔΕΗ, ποιο είναι το επόμενο πρόβλημα που τον ξαγρυπνά; Και εκείνος πάλι χωρίς δισταγμό απάντησε: «Τα σκουπίδια». Για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η διαχείριση των σκουπιδιών έχει φθάσει σε οριακό σημείο, ότι η χώρα έχει καθυστερήσει να υποβάλει τα σχέδια και προγράμματα και πως υπάρχει κίνδυνος να χαθούν άπειροι κοινοτικοί πόροι καθώς οι προβλέψεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ εξαντλούνται το 2021. Γι’ αυτό και αγωνιά, όπως λέει, πασχίζοντας να οργανώσει τις υπηρεσίες και τις περιφέρειες στην έγκαιρη υποβολή σχεδίων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των λιμναζόντων κοινοτικών πόρων.
***
Η «οπτική ρύπανση» και η μάχη των βουνοκορφών
Μια και το έφερε η κουβέντα, έμαθα και σας μεταφέρω ότι ο κ. Χατζηδάκης «τρέχει» στο ίδιο πλαίσιο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ελευθερώνουν μεγάλες επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Προσεχώς θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο που θα «καθαρίζει» το τοπίο και θα ξεπερνά το κύμα των αντιδράσεων από ομάδες ευαίσθητων πολιτών στη λεγόμενη «οπτική ρύπανση». Θα άρει δηλαδή τα εμπόδια εκείνων που δεν αντέχουν να βλέπουν ανεμογεννήτριες στις κορφές των βουνών. Οπότε ετοιμασθείτε μετά τη μάχη του Κουκακίου… για τη μάχη των βουνοκορφών.
***
Πρίζες στους δρόμους
Η χώρα χαρακτηρίζεται από πλήθος αναχρονισμών. Ενας από αυτούς δεν επέτρεπε την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες σε ιδιώτες. Ητοι τα πρατήρια φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να κόψουν αποδείξεις στους οδηγούς για το ρεύμα που παρείχαν. Και χρέωναν καταχρηστικώς αποδείξεις… πάρκινγκ. Στο ίδιο νομοσχέδιο λοιπόν που αίρει τα εμπόδια των ανεμογεννητριών ο κ. Χατζηδάκης θα εντάξει και ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την κανονική χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα πρατήρια που θα διατηρούν πρίζες φόρτισης αυτοκινήτων. Γενικώς αναμένεται ρεύμα ηλεκτροκίνησης προσεχώς στη χώρα μας. Μιλάμε για το τρεντ της επόμενης περιόδου…
***
Ο Βρούτσης και τα καζίνα
Το θέμα το είχε φέρει στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο «Το Βήμα της Κυριακής»: Οσα καζίνα χρωστούν στον ΕΦΚΑ απειλούνται με λουκέτο δύο μηνών. Ηταν μία παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και προέβλεπε πως «η άνω των 60 ημερών καθυστέρηση καταβολής ή ρύθμισης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει προσωρινή ανάκληση της άδειας για δύο μήνες, όπως επίσης ανάκληση της άδειας επιφέρει η διαπίστωση τριών τέτοιων παραβάσεων ανά έτος». Ηδη, όπως πληροφορείται η στήλη, οι επιστολές του ΕΦΚΑ έχουν φτάσει στα καζίνα που μέσα στις γιορτές απειλούνται με διακοπή της λειτουργίας τους. Από τα 10 καζίνα μόνο τρία δεν χρωστούν: το καζίνο της Πάρνηθας, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας. Τα καζίνα με τις μεγαλύτερες οφειλές – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ – είναι το Λουτράκι με 57 εκατ. και του Ρίου με 24,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι οφειλές των καζίνων προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ.