Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για τα αποτελέσματα του ΤΑΙΠΕΔ το 2020, με εκείνη των ΕΛΠΕ να θεωρείται η πιο εμβληματική. Όπως αναφέρουν  πηγές του Ταμείου, αναζητείται το …παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση ωστόσο, μέχρι πρότινος, η πρόθεση του Δημοσίου ήταν να διαθέσει ένα ποσοστό – από το 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ – μέσω Χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ,  εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και να διατεθούν σταδιακά μερίδια του Δημοσίου.  Ως προς τον χρόνο που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σίγουρα θα καθυστερήσουν».  Το μοναδικό δεδομένο, μέχρι στιγμής, είναι ότι η πλευρά του Ομίλου Λάτση δεν είναι διατεθειμένη να διαθέσει ποσοστό προς πώληση.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 o διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκης Καβάλας

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου. Αποτελεί υποδομή  στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και στον υπό κατασκευή ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.  Επίσης, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, η ΕΕ έχει εντάξει το έργο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη δανειοδότησή του.

Ωστόσο, προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδικασία παραχώρησης, εκκρεμεί η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης καθώς και μια απόφαση της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάκτηση από την εσωτερική αγορά, μέρους του απαιτούμενου εσόδου της αποθήκης φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου – τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αποθηκεύουν το λιγότερο 20% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες.  Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα είχε ξεκινήσει το 2015, αλλά είχε παγώσει.