Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του Ταμείου, παράλληλα με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της, θα ολοκληρωθεί και η απόκτηση μεριδίου 20% στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου πλωτού τερματικού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU), έργο που αναπτύσσει η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.
«Υπάρχει χρόνος – πριν ξεκινήσουν οι επενδυτές να μπαίνουν στο data room– για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισόδου της ΔΕΠΑ στον FSRU Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα προστεθεί στην ήδη πλούσια “προίκα” της ΔΕΠΑ Εμπορίας», υπογραμμίζει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, άμεσα ξεκινά και η δεύτερη δεσμευτική φάση του market test για τον FSRU Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου οπότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, συμμετέχει επίσης με 20% η GasLog του ελληνοαμερικανού Πήτερ Λιβανού, έχει κλειδώσει η συμμετοχή με αντίστοιχο ποσοστό της κρατικής βουλγαρικής εταιρείας Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), ενώ αναμένεται εκτός της ΔΕΠΑ και η είσοδος ενός πέμπτου παίκτη.
Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνονται ως …πολύφερνη νύφη η ΕΠΑ Αττικής, η εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανεφοδιασμός οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο – μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων -, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και η χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON».
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενδιαφέρονται σχεδόν όλα τα εγχώρια ενεργειακά τζάκια, αλλά και πολλοί ξένοι παίκτες όπως οι Eni, Edison, Gas de France κλπ.
Όρος για πώληση με discount
Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ) να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», αλλά και το μάνατζμεντ – διαφορετικά θα πωλήσουν το μερίδιό τους – αναμένεται να προστεθεί ειδικός όρος στον διαγωνισμό. Ο συγκεκριμένος όρος θα δεσμεύει τον πλειοδότη επενδυτή να εξαγοράσει και το ποσοστό των Ελληνικών Πετρελαίων σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη που θα προσφέρει στον διαγωνισμό για το 65% των μετοχών του Δημοσίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών
Όσο για τη «ΔΕΠΑ Υποδομών», της οποίας η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, με την από κοινού διάθεση των μετοχών του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ, οι παράγοντες του Ταμείου δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά στην προσέλκυση επενδυτών. «Προσβλέπουμε στην εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους παίκτες», σημειώνουν.
Από τους βασικούς διεκδικητές εμφανίζονται η ιταλική Ιtalgas και η γερμανική ΕΟΝ αλλά και τέσσερα διεθνή funds, πιθανώς σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Αρης Ξενόφος, για τη ΔΕΠΑ Υποδομών το ενδιαφέρον είναι μεγάλο διότι «είναι περιουσιακό στοιχείο το οποίο, επειδή είναι ρυθμιζόμενο, δίνει μια ασφάλεια ως προς το προσδοκώμενο έσοδο και το αποτέλεσμα».
Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ΕΔΑ Αττικής που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (τα αντίστοιχα δίκτυα σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), τη ΔΕΔΑ που κατέχει τα δίκτυα στην υπόλοιπη χώρα, την κυριότητα επί των παγίων των δικτύων διανομής, δίκτυο οπτικών ινών κλπ.