Διορθωτικές κινήσεις για τις εξαγωγές

Η άρση των capital controls και η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους για τις εξαγωγικές πιστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020 θέτει τις βάσεις για έναν καινούριο κύκλο ανόδου των εξαγωγών που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν το «ανάχωμα» στην κρίση

Η άρση των capital controls  και η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με τους εμπορεύσιμους κινδύνους για τις εξαγωγικές πιστώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2020 θέτει τις βάσεις για έναν καινούριο κύκλο ανόδου των εξαγωγών που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν το «ανάχωμα» στην κρίση.

Η έμπειρη όμως Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων διαβλέπει σοβαρούς κινδύνους όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το Brexit που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη μια τονωτική ένεση για τις εξαγωγές θα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα επίπεδα απορρόφησης των οποίων είναι κατώτερα των προσδοκιών. Γεγονός  που οφείλεται στην αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  να συνεισφέρουν τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται για την ένταξή τους στα προγράμματα αυτά. Αυτό που προτείνει η πρόεδρος του ΠΕΣΕ είναι η διεύρυνση των επιλέξιμων δαπάνων, ώστε να ενταχθούν και οι δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων την πληρωμή συμβούλου που θα αναλάβει την κατάρτιση του φακέλου, την προβολή του brand name των ελληνικών προϊόντων, το κόστος για την προώθηση των προϊόντων στις τρίτες αγορές, πέρα από τη συμμετοχής στις εμπορικές εκθέσεις καθώς και τα κόστη για τη διείσδυση και διανομή στο εξωτερικό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.