Η αστυνομία στη Γαλλία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην πλατεία Έθνους στο ανατολικό Παρίσι.
Λίγο αργότερα, η γαλλική αστυνομία εφόρμησε εναντίον ομάδας διαδηλωτών σε πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι αψήφησαν το τελεσίγραφο να διαλυθούν και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο τέλος της ειρηνικής, στο μεγαλύτερο μέρος της, πορείας των εργατικών συνδικάτων.
Το τηλεοπτικό συνεργείο του CNews βρέθηκε ανάμεσα στη γραμμή των «πυρών» των αστυνομικών και των διαδηλωτών.
Τα εργατικά συνδικάτα αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Δακρυγόνα και στη Νάντη
Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Νάντη (δυτικά), στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδει από την πόλη το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο C News.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στη διάρκεια διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση.
Τους προηγούμενους μήνες η Νάντη αποτέλεσε κατ΄επανάληψη σκηνικό συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και οργανώσεις τις ριζοσπαστικής αριστεράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Μασσαλίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, στην Μασσαλία διαδήλωσαν 200.000 εργαζόμενοι με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην κεφαλή της πορείας.
Σε άλλες πόλεις τα νούμερα δείχνουν αύξηση της συμμετοχής, πχ Ρουέν 35.000 σήμερα, 30.000 στις 5/12. Καέν 20.000, όπως και στις 5/12. Σε Μετρό-Τρένα η απεργία έχει συμμετοχή 75%.
Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλεί σε νέα Απεργιακή Κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη.
Μειωμένη η συμμετοχή την Τρίτη, λέει το υπουργείο Εσωτερικών
Πάντως, τα στοιχεία των συνδικάτων φαίνεται ότι διαφέρουν με αυτά του υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.
Το υπουργείο υπολογίζει ότι περίπου 615.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Τρίτης σε όλη τη Γαλλία.
Πρόκειται για σημαντική μείωση συγκριτικά με προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων η συμμετοχή, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήλθε σε 806.000 διαδηλωτές, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου 339.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων.
Το συνδικάτο CGT ανέφερε πως 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις πορείες «σε περισσότερες από 260 διαδηλώσεις» σε όλη τη Γαλλία. Στις πορείες της 5ης Δεκεμβρίου, το συνδικάτο είχε ανακοινώσει συμμετοχή 1,5 εκατομμυρίων διαδηλωτών.
Μπλακ άουτ
Την ίδια ώρα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης RTE γνωστοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενούς της έκοψαν εσκεμμένα το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.
Μπλακ άουτ καταγράφηκαν στον νομό Ζιρόντ και στις πόλεις Νάντη, Λιόν και Ορλεάνη.
Η RTE, μονάδα της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, αφού
«Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις ενέργειες σαμποτάζ που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση.
Ερωτηθείς, νωρίτερα, από γαλλικά ΜΜΕ σχετικά με τα μπλακάουτ, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, απάντησε ότι τα μέλη της δεν έκοψαν σκόπιμα το ρεύμα στα νοικοκυριά, όμως ενδέχεται, ορισμένες φορές, να στοχοθετούνται δημόσια κτίρια και μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση
Η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την πανεθνική απεργία και τις διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων που θέλουν την κατάργηση του σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
«Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.
Υπερασπίστηκε «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.