Η νέα σιδηρά κυρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλησε να τιμήσει τον αποχωρούντα επίτροπο Μπενουά Κερέ με ένα δείπνο 180 και πλέον ατόμων στην τραπεζαρία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο μόνος πολιτικός που προσκάλεσε είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία), με τον οποίο ο Κερέ είχε άριστες σχέσεις από την περίοδο που γινόταν η διάσωση της Ελλάδος στην ευρωζώνη. Ετσι ο Πρωθυπουργός θα πάει για λίγες ώρες στη Φρανκφούρτη, θα έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ (θα συζητήσει και το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως μαθαίνω) και θα τον συνοδεύσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο σύμβουλός του επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δ. Μητρόπουλος, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Κερέ από το καλοκαίρι του 2012.

***

Στο δείπνο θα παρακαθήσουν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες, και βεβαίως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, όπως με πληροφορούν από την ΤτΕ, θα ταξιδέψει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Από την ΕΚΤ μου λένε ότι προσκάλεσαν στο δείπνο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πλην όμως δήλωσε ευγενέστατα πως δεν μπορεί να παραστεί. Και επειδή η ΕΚΤ δεν ήθελε να μην υπάρχει έστω και ένας Συριζαίος στο δείπνο, προσκάλεσε εν συνεχεία τον Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος και αυτός τους δήλωσε πως δεν μπορεί να παραστεί. Κρίμα, γιατί θα είχαν την ευκαιρία Σταϊκούρας και Στουρνάρας να τα πουν, έστω και στη Φρανκφούρτη, με τον κ. Τσακαλώτο.

 

***

 

«Οχι» στις κοπάνες βουλευτών

Ελάχιστοι βουλευτές βρίσκονται στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Βουλευτής μού χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ βαρετή», αλλά όταν ρώτησα γιατί, δεν είπε. Είπε απλώς ότι η συζήτηση γίνεται πολύ ήρεμα, χωρίς αντεγκλήσεις, χωρίς ειδήσεις, κάτι που συμφέρει την κυβέρνηση, αν και πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν κάποια είδηση (με φοροελαφρύνσεις) όταν θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Για να μην υπάρχουν κοπάνες βουλευτών ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης τους έβαλε… βάρδιες.

***

Οι βάρδιες είναι ανά 25 βουλευτές για κάθε 4,5 ώρες συνεδρίασης. Θα πείτε πώς τους ελέγχει; Με διακριτικό τρόπο. Δηλαδή τους παίρνει τηλέφωνο και τους ρωτά εάν έχουν φθάσει στη Βουλή καλά, ή εάν έχουν κανένα πρόβλημα με τους συριζαίους βουλευτές. Αλλά ο έλεγχος δεν σταματά εδώ. Μαθαίνω ότι ο κ. Καλαφάτης έγραψε χριστουγεννιάτικες ευχές με «λαϊκό στιλό bic» (όπως λέει) μόνος του σε 158 βουλευτές, συν δύο του γενικού γραμματέα της Βουλής κ. Μυλωνάκη, και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Μπιλίρη. Και θα τις μοιράσει στη Βουλή κατά τη διάρκειας της… βάρδιας.

 

***

Οι μαντινάδες του Κουτσούμπα

 

Το πρόγραμμα του γραμματέα του ΚΚΕ όποτε κατεβαίνει στην Κρήτη είναι φορτωμένο. Ετσι φορτωμένο ήταν και το προηγούμενο τριήμερο που ο Δημήτρης Κουτσούμπας πήγε και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Ομιλίες, συσκέψεις με φορείς, συναντήσεις, συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα, πρόγραμμα από το πρωί μέχρι το βράδυ και παντού τραπεζώματα, κεράσματα, όπως άλλωστε συνηθίζουν οι Κρητικοί. Γι’ αυτό και ο γραμματέας δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Και στους τρεις νομούς που μίλησε έκλεινε την ομιλία του με μια μαντινάδα. Ξεχωρίζω αυτήν από το Ηράκλειο: «Ολη η ζωή μας, σύντροφοι, αγώνας και θυσία / Για μια ζωή καλύτερη, με Λαϊκή Εξουσία / Που είναι μια ιστορική ανάγκη κι επιβάλλει / Μικρό χαλίκι όποιος μπορεί, ή αγκωνάρι ας βάλει. / Σαν οργισμένος ποταμός το προλεταριάτο / θα ενωθεί και θα ‘ρθουνε στη γης τα πάνω κάτω».

***

Η Αστυνομία γιορτάζει με Θεοδωράκη

Οι «τυχεροί» βουλευτές (δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά σίγουρα οι βουλευτές της ΝΔ) βρήκαν στις θυρίδες τους μια πρόσκληση. Ηταν η πρόσκληση της Αστυνομίας για χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ναι, η Αστυνομία διοργανώνει χριστουγεννιάτικη καλλιτεχνική εκδήλωση και καλεί πολιτικούς. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης προσκάλεσε σε μουσική εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της «Λυρικής Σκηνής» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Και η πρόσκληση του αρχηγού συνεχίζει: «Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση». Εως εδώ καλά, θα πείτε, αλλά ακολουθεί κι άλλο…

***

Για να δείξει η ηγεσία της Αστυνομίας πόσο σημαντική είναι αυτή η εκδήλωση, καλεί τους αξιωματικούς της να φέρουν τη στολή υπ’ αριθμόν 8 (επίσημη στολή) και τους ιδιώτες να μην έρθουν με τζινάκια και ζιβάγκο, αλλά να φροντίσουν να ντυθούν επισήμως (δηλαδή με γραβάτες). Για τις γυναίκες της Βουλής δεν λέει απολύτως τίποτε για το πώς θα ντυθούν. Και κάτι ακόμα: «Η πρόσκληση είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει για ένα άτομο και παρακαλούμε για την επίδειξή της κατά την είσοδο…».

***

Συνεργασία Αστυνομίας με Δημοτική Αστυνομία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπέγραψαν μνημόνιο για την τετραετή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοτική αστυνομία της Αθήνας. Αποφασίστηκε συγκεκριμένα η δημιουργία κοινού Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη «τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος ασφάλειας στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού, την επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κατάσταση, την έντονη τουριστική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα αλλά και τη σύνθετη φύση των προβλημάτων ασφάλειας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε καθημερινό επίπεδο».

***

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Λυρικής

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λυρικής Σκηνής μια γυναίκα – που έχει σχέση από παλιά με τη Λυρική – αναλαμβάνει πρόεδρός της: η νομικός Βένια Παπαθανασοπούλου. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δεκτή την παραίτηση του έως τώρα προέδρου της Λυρικής Βασίλη Καραμητσάνη με θερμά λόγια. Ποια είναι η νέα πρόεδρος;

***

Η κυρία Παπαθανασοπούλου έχει μεγάλη θητεία και εμπειρία ως νομική σύμβουλος διεθνώς. Σήμερα εργάζεται ως νομική σύμβουλος, γραμματέας του ΔΣ και συντονίστρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ, με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις. Εχει εργαστεί ως εταιρική δικηγόρος, νομική σύμβουλος και εταιρική γραμματέας σε εταιρείες όπως οι ΔΕΗ, ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ, ΟΠΑΠ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ.

***

Οχι τέλη κυκλοφορίας στα… τρακτέρ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπουν τέλη κυκλοφορίας… στα τρακτέρ. Υπήρξε μάλιστα και δήλωσή του που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν συνεννοήσεώς μου με το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής τελών κυκλοφορίας στους γεωργικούς ελκυστήρες». Η υπόθεση όμως έχει και παρασκήνιο. Οπως μου είπε ο κ. Βορίδης, ουδέποτε η κυβέρνηση είχε σκοπό να βάλει τέλη κυκλοφορίας. Απλώς ήταν ένα τρολάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ (έχει ξαναγίνει) και όταν η κυβέρνηση το διαψεύδει, τότε βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει «εμείς τους αναγκάσαμε να μην το κάνουν».

***

Το μπάσκετ των βουλευτών για καλό σκοπό

Σε αγώνα μπάσκετ για καλό σκοπό συμμετείχε η ομάδα μπάσκετ της Βουλής με αντίπαλο την ομάδα παλαιμάχων του Χολαργού. Η αναμέτρηση έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» με στόχο να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη υγιεινής για την ΚΙΒΩΤΟ του ΚΟΣΜΟΥ. «Αν μπορείς να κάνεις λίγο καλό, κάν’ το» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε: «Η οργάνωση (ΚΙΒΩΤΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ) έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά. Παρά τις διαφωνίες μας, είμαστε εδώ για να παίξουμε».