Μ. Βαρβιτσιώτης: Οφείλουμε να οικοδομούμε με υπευθυνότητα ένα πλαίσιο εθνικής ομοφωνίας

Να μην εκφράζεται φοβικά η Ευρώπη απέναντι σε ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει, είπε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων οικοδομώντας με υπευθυνότητα ένα πλαίσιο εθνικής ομοφωνίας απέναντι στις υπαρκτές τουρκικές απειλές, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020, είπε ότι «οι Έλληνες στεκόμαστε όρθιοι και στεκόμαστε ενωμένοι και αυτό νομίζω ότι πρέπει να είναι η μόνιμη επωδός όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των πολιτικών αρχηγών σε κάθε τους τοποθέτηση».

Αναφορικά δε με το προσφυγικό – μεταναστευτικό τόνισε ότι το μήνυμα το οποίο μεταφέρουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι ότι «η Ελλάδα αλλάζοντας τις διαδικασίες του ασύλου, θωρακίζοντας τα σύνορά της, κάνει αυτό που πρέπει, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές οδηγίες, ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε όλα τα επίπεδα είτε πρόκειται για την διαδικασία ασύλου είτε για τις διαδικασίες φιλοξενίας».

Παράλληλα, όμως, ζήτησε «η Ευρώπη να μην φοβάται και να μην εκφράζεται φοβικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που ήρθε για να μείνει, αλλά να εκφράζεται με έναν τρόπο δημιουργικό, δημιουργώντας επιτέλους τις δομές και τις διαδικασίες για να το αντιμετωπίσουμε».

«Δεν πρόκειται να τελειώσουν τα προβλήματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση στους φράκτες του Έβρου, ούτε στην ενίσχυση της φύλαξης των θαλάσσιων μας συνόρων, πράγμα το οποίο κάνουμε και το κάνουμε συστηματικά και θα φέρει αποτελέσματα. Θα πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση όταν όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποφασίσουμε ένα πράγμα: Ότι θα το διαχειριστούμε μεταφέροντας το βάρος στο σύνολο της Ευρώπης και όχι καταδικάζοντας τις χώρες της πρώτης υποδοχής και ακόμα περισσότερο τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία είμαστε αλληλέγγυοι», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.