Φορολογική ενημερότητα με ένα κλικ

Ένα απλό «κλικ» θα απαιτείται πλέον για τη φορολογική ενημερότητα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος
Πιερρακάκης
 θα είναι σε θέση πολύ σύντομα να παρέχει σε όλους τους φορείς του Δημοσίου τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης για το εάν ένας πολίτης είναι ή όχι φορολογικά ενήμερος, εφόσον ο ίδιος δώσει τη συγκατάθεσή του. Δηλαδή το μόνο που απαιτείται για τον πολίτη είναι να κάνει «κλικ» και θα έχει αυτομάτως φορολογική ενημερότητα.

Ετσι δεν χρειάζεται οι πολίτες να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία ή από Εφορία σε Εφορία. Αυτό, εξηγεί ο υπουργός, θα συμβάλει σημαντικά στον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση των πολλαπλών ουρών και της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Αλλωστε τα έργα της πληροφορικής είναι σαν τα έργα των υποδομών, τα αρχίζεις τώρα και φαίνονται στον πολίτη ύστερα από λίγο καιρό. Και εάν αναρωτιέστε τι άλλο ακολουθεί, σας πληροφορώ ότι ετοιμάζεται να εφαρμοστεί και η ασφαλιστική ενημερότητα, με ένα «κλικ» και αυτή.

«Αντε γεια…»

Ο «Ηρακλής», το νομοσχέδιο δηλαδή για τα «κόκκινα» δάνεια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, δίχασε στην κυριολεξία τον ΣΥΡΙΖΑ και έφερε σχεδόν στα χέρια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Νίκο Παππά. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ιταλικό μοντέλο που εκείνος επεξεργάστηκε και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βρήκε έτοιμο και το κατέθεσε στη Βουλή…

Βάσει αυτού υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί κατ’ αυτόν ήταν δικό του. Ελα όμως που ο Νίκος Παππάς εξεμάνη και άρχισε να διακινεί σε διάφορους ότι θα ακολουθήσει κύμα πλειστηριασμών (και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα συνέβαινε) ικανό να κλονίσει την κυβέρνηση…

Τελικώς πέρασε του Παππά, καθότι ο Αλέξης Τσίπρας τούτο τον καιρό είναι έξω από τα νερά του. Κοινώς δεν ελέγχει το «μαγαζί»Ετσι αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον «Ηρακλή». Ζήτησαν από τον κ. Τσακαλώτο να υπερασπιστεί στη Βουλή την απόφαση του κόμματος και εκείνος τους απάντησε ότι «άντε γεια», ότι θα πάει διακοπές. Οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε σε τι κατάσταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τούτη την εποχή.

Οταν ο λίβυος πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον κ. Τασούλα

Πιο καθαρή και απερίφραστη καταδίκη της υποτιθέμενης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της αποκαλούμενης κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης δεν μπορούσε να υπάρξει από αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aγκίλα Σάλεχ Ισα που ήρθε προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του Κώστα Τασούλα. Λόγω της συγκυρίας η πρωτοβουλία αυτή είχε μια ιδιαίτερη διπλωματική σημασία. Ο λίβυος προσκεκλημένος έφτασε στη Βουλή με μεγάλη συνοδεία το απόγευμα της Πέμπτης και ο κ. Τασούλας τον υποδέχθηκε με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο: κόκκινα χαλιά, τον ανέμενε στην είσοδο του Κοινοβουλίου όταν προσήλθε και τον συνόδευσε μέχρι την έξοδο όταν αποχώρησε, περιμένοντας μάλιστα να φύγουν τα αυτοκίνητα της συνοδείας του λίβυου επισήμου που έβγαλαν έντονο καυσαέριο. «Και σας λέω, πάρτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα…» σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής προς τους συνεργάτες του.

Πάντως ο λίβυος προσκεκλημένος δεν περιορίστηκε στα της παράνομης συμφωνίας, την οποία μάλιστα αποκάλεσε «συνωμοσία», ξεκαθαρίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι άκυρη διότι αυτοί που την υπέγραψαν εκ μέρους της Λιβύης δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα (η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων) και ως εκ τούτου δεν έχει καν δικαίωμα υπογραφής. Δεν παρέλειψε, λοιπόν, να προσκαλέσει τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν κυρίως στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το 90% περίπου της έκτασής της είναι υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι ενάντια στο καθεστώς που τα βρήκε με τον Ερντογάν.

Και νομοσχέδιο για το Brexit

Μετά την επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές, θα πρέπει να ξέρετε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση (πολύ πιθανόν με τη διαδικασία του επείγοντος) δεν είναι άλλο από το νομοσχέδιο για το… Brexit. Και τούτο γιατί κατά την κυβέρνηση η χώρα μας μοιάζει ακόμη πιο εκτεθειμένη στις συνέπειες ενός άτακτου  Brexit, δεδομένων των ισχυρότατων και πολυεπίπεδων δεσμών της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει μεγάλες προκλήσεις; Ανάμεσα στα μέτρα που ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης.

 

Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας

Επί μία εικοσαετία μαθαίνω ότι εκκρεμούσε η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Λαογραφικού – Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, από όπου η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε την επίσκεψη εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία. Εντός των επόμενων ημερών προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα η δημοσίευση του οποίου είναι καθοριστική για τη στελέχωση και την αναβάθμιση του Μουσείου. Ωστόσο, το εν λόγω Μουσείο δεν είναι το μόνο που λειτουργεί χωρίς εσωτερικό κανονισμό. Πολλοί ακόμα ελληνικοί φορείς πολιτισμού βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπου όπως μαθαίνουμε το Διοικητικό Συμβούλιό του ζήτησε να γίνει νέος οικονομικός έλεγχος των πρόσφατων χρόνων, εξαιρώντας όμως το σωτήριο έτος του 2015. Γιατί άραγε; Τι είχε συμβεί τότε;

 

Η Praxia Bank και το μαρτύριό της

Το μαρτύριο της Praxia Bank συνεχίζεται. Αγοραστής δεν φαίνεται στον ορίζοντα και όσο καθυστερεί η άρση του αδιεξόδου πληθαίνουν τα ερωτηματικά για διαχειριστικά ζητήματα της τρέχουσας προετοιμασίας. Ολοι διερωτώνται πού ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια, αλλά το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι τι έχουν γίνει τα λεφτά των γερμανών καταθετών, οι οποίοι τοποθέτησαν περίπου 110 εκατ. ευρώ στη νεοσύστατη τράπεζα. Εάν είναι κατατεθειμένα και ασφαλισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει καλώς. Μικρή η ζημιά. Εάν όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των διαχωριστικών ελλειμμάτων της τρίχρονης περιόδου, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις. Μήπως πρέπει να διερευνήσει ο Γιάννης Στουρνάρας τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο Κυριάκος και ο Εμανουέλ

Ηταν για τη χώρα μας κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής. Αυτό το έκτρωμα, δήθεν μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην καταρρέουσα κυβέρνηση της Λιβύης και στην Τουρκία, έκανε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητεί όλο και περισσότερες και πιο ισχυρές συμμαχίες.

Ετσι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουγός και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν συνεχώς μαζί. Ακόμα και τα αεροπλάνα τους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στάθμευσαν το ένα δίπλα στο άλλο.

Στη Σύνοδο κάθισαν δίπλα, όπως και στο δείπνο, όταν ο κ. Μακρόν μίλησε υπέρ ημών. Και εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης  τον ευχαρίστησε δημοσίως.

Μια φιλία έχει σχηματιστεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Στήριξε τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής, προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Φεβρουάριο τη Μαδρίτη, πριν από την ειδική σύνοδο της ΕΕ. Και ξέρετε γιατί; Για να παρακολουθήσουν μαζί ένα ματς της Ρεάλ στο Μπερναμπέου. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα τον προσκάλεσε και πάλι για να παρακολουθήσει τον αγώνα Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα.

Επλεξε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη,ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, τονίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στηρίζει τις ελπίδες του στο πρόσωπό του. Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ είπε απλά ότι «ελπίζω να έχουμε μια ώριμη αντιπολίτευση». Σημείωσε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός εκτός από όρεξη, έχει καλύτερη μόρφωση, δεν έχει πολλές αυταπάτες και… ντύνεται καλύτερα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.