Με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί τον 7ο εμπορικό πελάτη της χώρας μας και τον 11ο εμπορικό εταίρο μας στην ΕΕ, η επιδείνωση του ισοζυγίου φαίνεται σχεδόν βέβαιη.
Με τη διείσδυση των βρετανικών επενδύσεων να έχει εξαπλωθεί σε κάθε τομέα ελληνικού οικονομικού ενδιαφέροντος, από τις τηλεπικοινωνίες και την υγεία, μέχρι τα χρηματοοικονομικά και την πρωτογενή παραγωγή, η ανάπτυξη που ήλπιζε να πετύχει η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης μοιάζει να συναντά εμπόδια, πριν καν ξεκινήσει.
Παράλληλα, με περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανούς να επιλέγουν παραδοσιακά τη χώρα μας για διακοπές, το τουριστικό προϊόν προφανώς θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Τελικά, με 110.000 Έλληνες να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, η ίδια η σχέση των δύο χωρών είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει καινούρια μορφή. Μορφή που πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια στις λεπτομέρειές της, για να αποφύγουμε εκπλήξεις την επόμενη κιόλας μέρα..
Απέναντι σε αυτό το φάσμα κινδύνων, το Υπουργείο Εξωτερικών επιδεικνύει αξιοσημείωτη ετοιμότητα. Αποτελώντας τον φορέα-ομπρέλα, έχει αναλάβει εδώ και καιρό να συντονίσει όλους τους συναρμόδιους φορείς της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο τεχνικό, διοικητικό, επιχειρησιακό, οργανωτικό και νομοθετικό, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να βρεθεί προετοιμασμένος, όταν και όπως ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Σχεδιάζει, προλαμβάνει και δρα στοχευμένα, γιατί στην κρίση βλέπει την ευκαιρία. Από το Brexit, όσο απευκταίο κι αν είναι, μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι, θέτοντας τις σχέσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα νέο πλαίσιο, πιο ολοκληρωμένο, πιο σύγχρονο και, γιατί όχι, πιο επωφελές από το σημερινό», δηλώνει στο ΒτΚ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που από το καλοκαίρι έχει αναλάβει προσωπικά να οργανώσει τον θεσμικό διάλογο με επιχειρηματικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους σε όλη την Ελλάδα.
Προμετωπίδα των ενεργειών του ΥΠΕΞ αποτελεί η νομοθετική πρωτοβουλία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», που έχει ήδη περάσει από δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για κρίσιμο νομοθέτημα που, μετά τη νέα παράταση της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση στόχο έχει να ενοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, να συστηματοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να άρει συνολικά τις αβεβαιότητες για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση είτε με είτε χωρίς την επίτευξη Συμφωνίας Αποχώρησης.
Για το σκοπό αυτό, με το εν λόγω νομοσχέδιο, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 4604/2019 και ρυθμίζονται αναλυτικά θέματα που αφορούν:
– Την αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών (και των μελών της οικογένειάς τους) που (α) θα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως την ημερομηνία αποχώρησης, (β) θα έχουν εγκατασταθεί ως τις 31.12.2020 και (γ) όσων θα αφιχθούν μετά την 01.01.2021. Ρυθμίζονται επίσης οι συνθήκες εισόδου και εξόδου τους στη χώρα.
– Τον συντονισμό των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης. Τις συγκεκριμένες, μάλιστα, ρυθμίσεις οι συντάκτες του νομοσχεδίου τις σχολιάζουν ως «γενναιόδωρη προσέγγιση όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ΕΕ».
– Την αναγνώριση βρετανικών αδειών οδήγησης στην Ελλάδα και την ανταλλαγή τους με ελληνικές.
– Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις εργασίες ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.
– Την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. μέσω μετάταξης μόνιμου προσωπικού. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ενόψει των αυξανόμενων ροών επιβατών και εμπορευμάτων, που συνεπάγονται περισσότερους τελωνειακούς ελέγχους, αλλά και της αναγκαιότητας πάταξης φαινομένων λαθρεμπορίου, είσπραξης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ποτά και τα καύσιμα και αναβάθμισης των σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
– Ειδικότερα ζητήματα για τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση no-deal Brexit και δε ρυθμίζονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδίως όσα αφορούν την πρόσβαση στην εργασία και την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων. Οι περιπτώσεις αυτές θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Όσο, λοιπόν, η Γηραιά Αλβιώνα προσπαθεί να ολοκληρώσει την… ηρωική της έξοδο, η Ελλάδα μπορεί μόνο να προετοιμάζεται. Κι αν το κάνει σωστά, ποιος ξέρει; Μπορεί να αποδειχθεί ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει δίκιο κι η χώρα μας να βγει κερδισμένη από αυτή τη διελκυστίνδα που κρατάει μήνες και ροκανίζει τις δυνάμεις όλων των παικτών.