Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας προσλαμβάνει η περιθρύλητη υπόθεση περί δήθεν στήριξης του έντυπου Τύπου στη χώρας μας με τους χειρισμούς τόσο της προηγούμενης, όσο και της τωρινής κυβέρνησης.
Επί χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιέφερε και διαλαλούσε τη θεσμοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, προφανώς αποσκοπώντας – ανεπιτυχώς όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – να αποσπάσει την εύνοια ή έστω την ουδέτερη στάση ορισμένων εκδοτών. Τα μέτρα αυτά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Η σημερινή κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) ανακοίνωσε τα ποσά του προγράμματος «εφαρμόζοντας πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 200.000 ευρώ σε κάθε εφημερίδα ή όμιλο πανελλαδικής εμβέλειας αγνοώντας επιδεικτικά τα κριτήρια και τους όρους που όριζε η ΚΥΑ 107/18.06.2019. Ποιοι ήταν οι όροι αυτοί; Μεταξύ άλλων, η ύλη τους «να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά στην επίμαχη λίστα με τους επιδοτούμενους εκδότες ότι πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά καταστρατηγούν σε καθημερινή βάση κάθε άρθρο του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ εκκρεμεί σε βάρος τους πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων.
Εκτός αυτού, με έκπληξη διαπιστώνεται ότι η λίστα με τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται περιλαμβάνει και εφημερίδες στοιχηματικού περιεχομένου. Εφημερίδων δηλαδή που δεν υπάγονται στην κατηγορία ούτε των πολιτικών, ούτε των οικονομικών, ούτε των αθλητικών, όπως όριζε η σχετική ΚΥΑ. Εάν η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει και τις στοιχηματικές θα πρέπει να μας εξηγήσει το γιατί. Με ποιο τρόπο οι εφημερίδες στοιχηματικού περιεχομένου προάγουν τις αρχές της δημοκρατίας, της ενημέρωσης και του πλουραλισμού και θα έπρεπε να στηριχθούν.
Αποφασίζοντας η κυβέρνηση να κατανείμει τα ίδια ποσά σχεδόν σε όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις, υιοθετεί εξωφρενική και ισοπεδωτική λογική που δεν έχει καμία σχέση με τις φιλελεύθερες αρχές και αξίες στις οποίες ομνύει. «Επιβραβεύει» με το ίδιο ποσό όλες τις εφημερίδες, ανεξαρτήτως αν απασχολούν έναν ή 400 εργαζόμενους, εάν είναι συνεπείς ή εμπαίζουν τους εργαζόμενους, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Κουτσοί, στραβοί στον Αγιο Παντελεήμονα».
Στη συνέχεια, προφανώς αντιλαμβανόμενη την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία έδρασε, η κυβέρνηση ποιούμενη την ανάγκη φιλοτιμία βρήκε αφορμή στα πυρά που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και αποφάσισε να ανακαλέσει (!) την απόφασή της και να καλέσει σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων «για να εκφράσουν τις απόψεις τους»…