Νέα μεγάλη κινητοποίηση για το «Κίνημα της Σαρδέλας» το απόγευμα του Σαββάτου στη Ρώμη. Άνοδο της Κεντροαριστεράς καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στη Μπολόνια.
Οι «ιταλικές σαρδέλες» (Sardine), δίνουν ραντεβού στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης. Στις προθέσεις των οργανωτών θα πρέπει να είναι η μαζικότερη κινητοποίηση του κινήματος αυτού, το οποίο λέει «όχι» στο λαϊκισμό και στην ακραία όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Aναμένονται εκατό χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια απρόβλεπτη κίνηση: η ακροδεξιά οργάνωση Κάζα Πάουντ εξεδήλωσε την πρόθεσή της να πάρει μέρος στην σημερινή κινητοποίηση. Οι υπεύθυνοι των Sardine, όμως, απάντησαν ότι είναι ασύλληπτο, διότι κύριο σημείο αναφοράς τους είναι ο αγώνας κατά του φασισμού. Και σήμερα αναμένεται να ακουστεί το γνωστό τραγούδι Bella Ciao, που έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης και της απελευθέρωσης της χώρας από τον Μπενίτο Μουσσολίνι.
Αποστάσεις από Ματέο Σαλβίνι
Ο Ματέο Σαλβίνι, που είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος των μελών του κινήματος της Σαρδέλας, κρατά τώρα χαμηλούς τόνους. Στην αρχή προσπάθησε να τους ειρωνευθεί, αλλά κατάλαβε ότι η μέθοδος αυτή δεν αποδίδει. Διαδήλωσαν ειρηνικά από την Μπολόνια μέχρι την Νάπολη, από το Μιλάνο μέχρι την Βενετία. Και η συμμετοχή ήταν πάντα μαζικότερη απ’ ότι στις ομιλίες του Σαλβίνι.
Στην αρχή, οι Sardine δημιουργήθηκαν για να τονιστεί ότι η παράδοση αλληλεγγύης της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, δεν μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή περιφερειάρχη της Λέγκα, στην τοπική αναμέτρηση, στο τέλος Ιανουαρίου. Τώρα, στα γκάλοπ, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Στέφανο Μπονατσίνι, δείχνει να προηγείται σημαντικά, στην πρόθεση ψήφου της αντιπάλου του- της Λέγκα- Λουτσία Μποργκοντζόνι. Κύριο θέμα συζήτησης, βέβαια, παραμένει το κατά πόσον το κίνημα αυτό θα μπορέσει να αποκτήσει σταθερό και αυτόνομο χαρακτήρα και να βαρύνει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, στις πολιτικές εξελίξεις.
Οργανωτική ανασυγκρότηση για τις Σαρδέλες
Προς το παρόν εκατόν εξήντα μέλη του αποφάσισαν να συναντηθούν αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα, για να αποφασίσουν τις επόμενες οργανωτικές κινήσεις. «Να ξέρετε πάντως ότι δεν θα μετατραπούμε σε κόμμα», διαμηνύουν. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την στήριξή του στις «ιταλικές σαρδέλες», λέγοντας ότι «προκαλούν συμπάθεια» και «δείχνουν μια ενδιαφέρουσα θέληση κοινωνικής συμμετοχής».
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.