Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει το απόγευμα (18:00) του Σαββάτου η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020.
Η συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, θα διαρκέσει πέντε ημέρες, κάτι που προσφέρει άπλετο χρόνο σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.
Ψήφιση προϋπολογισμού την Τετάρτη
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα κορυφωθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά, λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Επιδιώκει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων», ανέφερε κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, η χώρα φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο. Γνωρίζουμε ότι μαγικές συνταγές για οριστικές λύσεις δεν υφίστανται», είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, καθώς οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι παραμονεύουν.
Η έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί στις 18:00 με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων.
Στη συζήτησή του στην Επιτροπή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία, καθώς τον υπερψηφίζει μόνον η ΝΔ.
ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ συνθέτουν την εικόνα του προϋπολογισμού για το 2020.
– Την μείωση του πρώτου συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ
– Την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα με αύξηση κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί . Στην έκθεση υπάρχει μια δυσφορία για την κατάργηση της περικοπής του αφορολόγητου αλλά πουθενά δεν ζητούν την επαναφορά του μέτρου
– Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα
– Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας
– Την μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσικλέτας από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%
– Την μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%
– Την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%
– Την αυτοτελή φορολόγηση του δικαιώματος προαίρεσης έναντι μετοχών με 15% αντί της σημερινής φορολόγησης μέσω της κλίμακας
– Την κατάργηση της φορολογίας στα εταιρικά ομόλογα σε όλους τους ξένους επενδυτές με στόχο την εξεύρεση φθηνού χρήματος
– Το πακέτο για την ενίσχυση της οικοδομής που περιλαμβάνει την αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας αλλά και ους ΦΠΑ για τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 Στο τελευταίο εκφράζεται επίσης μια δυσφορία από την επιτροπή αλλά ούτε και εδώ ζητά την ακύρωση του μέτρου
– Την έκπτωση έως και 40% από το φόρο των δαπανών για εργασίες τεχνικής αισθητικής ή και ενεργειακής αποκατάστασης ακινήτων . Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι με τις εργασίες σε ακίνητα παράλληλα με την έκπτωση του 40% θα ισχύει η έκπτωση του 5% στην φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα
– Την θέσπιση , σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων ,νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις έναντι 12 έως 24 της υφιστάμενης από 1/1/2020
Οι στόχοι
Οι προβλέψεις της κυβέρνησης βασίζονται στην παραδοχή πως η Ελληνική Οικονομία θα καταφέρει το 2020 εν μέσω αρνητικού κλίματος στην παγκόσμια οικονομία να τρέξει με εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει το 2.8% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με το 2020 η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας έτσι το στόχο κατά 164 εκατ ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,8% από 2% που είναι η πρόβλεψη για το 2019.
Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται υποχώρηση από το 15,9% στο 14%, ενω σε εθνικολογιστική βάση αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.
Στον προϋπολογισμό προβλέπεται για το 2020 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, με τις επενδύσεις να καταγράφουν ρυθμό αύξησης 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.
Αναφορικά με το χρέος, ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι το 2020 θα υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ από 173,3% που είναι φέτος. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν σε 2,44 δισ. ευρώ.