«Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της, συνθλίβοντας το κύρος των Δικαστικών Λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους δικαστές αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης , και επισήμανε ότι «ο συνδικαλισμός στο χώρο της δικαιοσύνης πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα».
Η τελευταία τοποθέτηση του υπουργού ήρθε ως απάντηση στην κατά τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορου Σεβαστίδη στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης.
Ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε καταρχάς την δυσαρέσκεια, όπως είπε, των δικαστών για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για τον κατώτερο βαθμό. «Θεωρώ ότι η κατάργηση του άρθρου θα είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας μετά τις αντιδράσεις του δικαστικού σώματος» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που παραβρέθηκε στην Συνέλευση.
Το δικαστικό ένσημο
Σχετικά με το θέμα του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ο πρόεδρος της ΕΔΕ έκανε λόγο για θέσπιση αντικινήτρων που δυσκολεύουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη ενώ για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αναρωτήθηκε «μήπως οδηγούμαστε σε μια αντικατάσταση του δικαστή με αλγόριθμους».
Σφοδρή δε ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό. Όπως σημείωσε η σημερινή ηγεσία του Συλλόγου «διαπνέεται από ένα τυφλό αντιδικαστικό μένος… Τη θέση των νομικών επιχειρημάτων έλαβαν προσωπικές ύβρεις, ο λαϊκισμός και η ψεύτικη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων…..Τέτοια συμπεριφορά έχει γίνει κανόνας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ. Η μη πρόσκληση του προέδρου του ΔΣΑ στη φετινή γενική συνέλευση μας αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας του δικαστικού σώματος στον τρόπο που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να πορευτεί».
Ταχεία και ορθή απονομή δικαιοσύνης
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, κάλεσε τους δικαστές να κρατήσουν το ιδανικό της Δικαιοσύνης ψηλά, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει οι αποφάσεις μας να είναι νομικά τεκμηριωμένες χωρίς πλατιασμούς. Οι πολίτες προσβλέπουν όχι μόνο στην ορθή αλλά και την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης»,ενώ διατύπωσε και επιφυλάξεις για την ανακατονομή των θέσεων των προέδρων εφετών.
Η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον δικό της χαιρετισμό της, επισήμανε την αναγκαιότητα αυτοσυγκράτησης του δημόσιου διαλόγου από τους δικαστές και ειδικότερα από τους ενασχολούμενους με τον συνδικαλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελευθερία έκφρασης των δικαστών.
Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ταχεία και ορθή απονομής της Δικαιοσύνης καθώς και στην ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων.
Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν από την πλευρά των κομμάτων και χαιρέτησαν οι βουλευτές Σπύρος Λάπας (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Επίσης, παραβρέθηκαν, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνις Χαλκιάς, η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαίρη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κατραγκούνης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνος Μενουδάκος, και πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π Ιωάννης Καραβοκύρης .
Ο πολωνός δικαστής
Για πρώτη φορά σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών προσκλήθηκε και δικαστής άλλης χώρας. Πρόκειται για τον πολωνό εφέτη Bogdan Jedrys ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα του. Όπως είπε το δικαστικό σώμα της Πολωνίας έρχεται αντιμέτωπο με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.