Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές από την ΕΕ για τον Μπόρις Τζόνσον άρχισαν λίγες μόνο ώρες μετά τη σαρωτική νίκη του στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης.
Μετά την αρχική ανακούφιση στην Ευρώπη από τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος που σήμανε το τέλος της αβεβαιότητας και άνοιξε το δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία του Brexit, η Κομισιόν σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι τα δύσκολα για τον Τζόνσον είναι μπροστά, αφού πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών διμερής συμφωνία για το εμπόριο ως τα τέλη του 2020.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά δεδομένης της δυσκολίας του εγχειρήματος, ξεκαθαρίζουν οι Ευρωπαίοι.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί μια συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020.
«Εχουμε στόχο μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αναφορικά με την υπόσχεσή του ότι το Brexit θα έχει γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2020.
«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχουμε έντεκα μήνες για να διαπραγματευθούμε ένα ευρύ πεδίο», είπε η φον ντερ Λάιεν.
«Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση».
Όχι σε συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος
Σαφέστατο μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις όποιο κι αν είναι το κόστος, μια διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει αν τα αποτελέσματα θεωρηθεί ότι είναι ισορροπημένα και ότι διασφαλίζουν τον σεβασμό για διάφορα θέματα», είπε ο Μισέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τον λίγο χρόνο που απομένει για τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης, η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του 2020.
Με την ευχή να «οικοδομηθούν ισορροπημένες» εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας σχολίασε νωρίτερα τις εξελίξεις ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν
«Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει ευρεία πλειοψηφία… Φαίνεται λογικό να θεωρήσουμε ότι (η συμφωνία του Brexit του Τζόνσον με την ΕΕ) θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και επομένως και η έξοδος στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στην επόμενη μετά Brexit φάση από την 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Μπρετόν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit τελείωσαν. Εισερχόμαστε τώρα σε μια φάση εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ» πρόσθεσε.
Οι Βρυξέλλες πρέπει να «ανοικοδομήσουν» τις σχέσεις τους με το Λονδίνο, κυρίως στον εμπορικό τομέα, διαβεβαίωσε ο Μπρετόν.
«Τώρα, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία που είναι ένας σημαντικός εταίρος», είπε ο ίδιος ευχόμενος ότι θα «οικοδομηθούν» «ισορροπημένες» εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο.
Καμπανάκια και από Μακρόν – Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου.
«Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος.
Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, ο Μακρόν εξέφρασε την ευχή -τουλάχιστον- η Μεγάλη Βρετανία να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.
«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Ευχή που συνοδεύτηκε και από την προειδοποίηση ότι όσο περισσότερο επιλέξει η Βρετανία να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν.
Προβληματισμός στο Βερολίνο
Σε κάθε περίπτωση η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία μετά την «καθαρή νίκη» του Μπόρις Τζόνσον, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει μάλιστα πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοικτές για τη χώρα.
«Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας μας για τη φιλία και μια στενή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της στο Twitter.
«Θέλουμε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει ένας στενός εταίρος και μετά το Brexit, τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας στον περιφερειακό όμιλο ΜΜΕ Funke.
Ο υπουργός, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου, εκτίμησε μάλιστα ότι οι Βρετανοί έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ αν κάποτε το επιθυμήσουν.
«Οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ασφαλώς ανοικτές στη Μεγάλη Βρετανία», διαβεβαίωσε. Αλλά προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον έχει «μια καθαρή εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Άλλη αξιωματούχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διάσπασης μετά τις βρετανικές εκλογές.
«Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου, [καθώς] οι αντίπαλοι του Brexit είναι ιδιαίτερα πολλοί στη Σκοτία ή ακόμη στην Ουαλία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP