Ψήφος ομογενών: Νέες βελτιώσεις Θεοδωρικάκου – Ακόμα πιο κοντά στις 291 ψήφους

Ανά 8ετία ανανέωση εκλογικών καταλόγων – Ο Συνήγορος του Πολίτη στην διακομματική για τις ενστάσεις

Οι νέες βελτιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο της συντριπτικής στήριξής του από τα κόμματα.

Έτσι, το σενάριο να συγκροτηθεί η ευρύτατη πλειοψηφία των 291 ψήφων (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση με εξαίρεση το ΜέΡΑ25), γίνεται ακόμα πιο εφικτό.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και με την κίνησή του ο κ. Θεοδωρικάκος πρακτικά μειώνει τα περιθώρια έγερσης νέων ενστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, πάντως, έχει ήδη δηλώσει δια του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «είμαστε σαφώς πιο κοντά».

Μένει να φανεί αν και μετά τις τελευταίες βελτιώσεις θα επιβεβαιωθεί η θετικά διακείμενη στάση του, κάτι που πλέον θεωρείται αρκετά πιθανό. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι υπό συνεχή ανανέωση και από δέκα χρόνια που ισχύσει τώρα θα ανανεώνονται στην οκταετία (ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην διετία).

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε πει νωρίτερα ότι «δεν έχουμε προηγούμενο δεκαετούς διαρκείας εκλογικών καταλόγων», σημειώνοντας ότι έτσι «τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του πραγματικού δεσμού ως κριτηρίου της ψήφου όπως είναι συνταγματικά ορισμένο στο άρθρο 54 του Συντάγματος» που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι στην διακομματική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για να εξετάζει τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής για τις ενστάσεις.

«Για μένα η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία», σχολίαζε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι αποτελεί «ιστορική στιγμή απ’ την οποία δεν πρέπει να λείπει κανένας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.