Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν επίσημα τις κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου, κάνοντας τον, τον τρίτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που είναι αντιμετωπίζει παραπομπή.
Η πλήρης Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει τις κατηγορίες, ή τα άρθρα της παραπομπής αυτή τη βδομάδα.
O πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε ότι ο Τραμπ «θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι κανένας, ούτε ακόμα και ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου» υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Το να παραπέμπεις έναν Πρόεδρο που έχει αποδείξει μέσω των αποτελεσμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ίσως της ισχυρότερης οικονομίας στην ιστορία της χώρας μας, ότι έχει μία από τις πιο επιτυχημένες προεδρίες όλων των εποχών και το σημαντικότερο, που δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, είναι η τεράστια πολιτική τρέλα!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
To Impeach a President who has proven through results, including producing perhaps the strongest economy in our country’s history, to have one of the most successful presidencies ever, and most importantly, who has done NOTHING wrong, is sheer Political Madness! #2020Election
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 10, 2019
Το ουκρανικό σκάνδαλο που «καίει» τον πρόεδρο
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ξεκινήσει διαδικασία με στόχο την παραπομπή του Τραμπ επικεντρώνεται στην απόφασή του να παρακρατήσει στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για την Ουκρανία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στον Ζελένσκι να ερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, του βασικού του αντιπάλου από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύ άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι΄αυτό. Ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν τέλειο. Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι’ αυτό αν μπορείς να το ψάξεις… Μου φαίνεται απαίσιο».
Ο Ζελένσκι απαντά ότι γνωρίζει την υπόθεση και ότι ο ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του.
«Αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας έτσι θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».
Στη δημοσιότητα η επίμαχη συνομιλία
Η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για πέντε σελίδες που ανέβηκαν σε μορφή pdf μετά τις κατηγορίες των Δημοκρατικών.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών στις 25 Ιουλίου. Τότε που ο Τραμπ διέταξε την αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας -ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων- στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δείχνει ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να ερευνήσει την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Στο αντίγραφο ο Τραμπ ζητά από τον Ζελένσκι αν μπορεί να «μας κάνεις μία χάρη» και επέτρεψε στους ουκρανούς αξιωματούχους να συνεργαστούν με τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ για να ερευνήσουν την Crowdstrike, την εταιρεία που προσλήφθηκε για να ερευνήσει το χακάρισμα στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, στον σέρβερ της οποίας ο Τραμπ είπε ότι είχαν πρόσβαση οι Ουκρανοί.
Καταγγελία – κόλαφος whistleblower
Σύμφωνα με καταγγελία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να περιορίσει την πρόσβαση στις σημειώσεις σχετικά με το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η καταγγελία είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το Κογκρέσο.
«Στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων μου, πληροφορήθηκα από πολλούς υπευθύνους της αμερικανικής κυβέρνησης πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες του λειτουργήματός του για να ζητήσει την ανάμιξη μιας ξένης χώρας στις εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σ’ αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου 2019.
«Υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου μου αφηγήθηκαν πως ‘διατάχθηκαν’ από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου να αποσύρουν την ηλεκτρονική καταγραφή του τηλεφωνήματος από το σύστημα πληροφορικής στο οποίο τέτοιες καταγραφές διατηρούνται συνήθως», σύμφωνα με τον μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος.
«Η καταγραφή μεταφέρθηκε σ’ ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό σύστημα που συνήθως χρησιμοποιείται για να διατηρηθούν και να χειραγωγηθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης», είπε επίσης και πρόσθεσε:
«Αυτές οι πράξεις κατέδειξαν, κατ’ εμέ, ότι οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη στη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος».
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμερικανικού πολιτικού συστήματος
Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν έχει κάποιο μηχανισμό ανάλογο με την πρόταση μομφής και τις πρόωρες εκλογές, εφόσον η εκλογή των κοινοβουλευτικών σωμάτων είναι αποσυνδεδεμένη από την εκλογή του προέδρου που ορίζει και την κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της καθαίρεσης για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος ακόμη και κάποιου φαινομενικά δευτερεύοντος ή άσχετου προς τα καθήκοντά του, γίνεται ο μόνος τρόπος πρόωρης απομάκρυνσης προέδρου.
Θυμίζουμε ότι ο Μπιλ Κλίντον παραπέμφθηκε (από τη Βουλή αλλά απαλλάχτηκε από τη Γερουσία) για ψευδορκία σε σχέση με την μην παραδοχή μιας πρόσκαιρης εξωσυζυγικής σχέσης.
Άλλωστε, τεράστιες αποστάσεις ως προς τις πολιτικές ουδέποτε υπήρξαν στον αμερικανικό δικομματισμό.