Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Σταύρο Αραχωβίτη.
Στην επερώτηση οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η ανυπαρξία κυβερνητικών πολιτικών λύσεων έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο, σε πρωτοφανή τελμάτωση.
«Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας χρειάζεται σχέδιο και πολιτικές λύσεις, αλλά η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα, ύστερα από πέντε μήνες διακυβέρνησης, δείχνει πρωτοφανή τελμάτωση» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να δώσει ένα «στοιχειώδες ορατό στίγμα στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας», ενώ τονίζουν ότι «πέρα από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, το μόνο ουσιαστικό επίτευγμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεκπεραίωση όσων λύσεων δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ακόμα, υποστηρίζουν ότι οι πενιχρές φοροελαφρύνσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν έχουν κανένα ουσιαστικό όφελος ούτε αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.
«Η οριακή μείωση της φορολογίας αγγίζει -με βάση τα στοιχεία των εισοδημάτων από αγροτική δραστηριότητα με δικαίωμα μείωσης φόρου του φορολογικού έτους 2017- λιγότερο από το 10% των αγροτών.
Για δε τους συνεταιρισμένους αγρότες, δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση που να ενισχύει τη διακίνηση των προϊόντων και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, διαμέσου των συνεταιριστικών οργανώσεων», σημειώνουν.
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έως τώρα έχει αποτύχει στο να πάρει στοιχειώδη μέτρα αγροτικής πολιτικής, ενώ οι τελευταίες υπαναχωρήσεις και συνεχείς κυβιστήσεις, με τελευταία αυτή για το ασφαλιστικό των αγροτών, δείχνουν ξεκάθαρα τη μηδενική προτεραιότητα που δίνεται στον κλάδο από πλευράς κυβέρνησης, την απουσία σχεδίου εθνικής αγροτικής πολιτικής και την απαξίωση που εν τέλει επιδεικνύουν για την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική ανάπτυξη», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλούν παράλληλα τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει μεταξύ άλλων:
-Ποια είναι η εθνική στρατηγική που έχει χαραχθεί για την νέα ΚΑΠ με έμφαση στην χρηματοδότηση της ΚΑΠ και στην εξωτερική σύγκλιση, με μέλημα τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων;
-Πότε προβλέπεται να προκηρυχθούν τα νέα μέτρα του ΠΑΑ, τα οποία είχε ήδη σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση;
-Γιατί προβλέπεται μειωμένη χρηματοδότηση της Αγροτικής Ανάπτυξης;
-Πότε θα δουν οι Έλληνες αγρότες τις ουσιαστικές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;
-Γιατί δε δίνονται κίνητρα για τους συνεταιρισμένους αγρότες της χώρας μας;
-Αν προτίθεται να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στα αγροτικά εφόδια, την ηλεκτρική ενέργεια και το αγροτικό πετρέλαιο;
-Ποιες είναι οι πολιτικές της και τι μέτρα θα λάβει για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές;
-Πόσο θα συνεχίζεται η παρατηρούμενη πλημμελής λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και δη, στον κρίσιμο για τους κτηνοτρόφους μας τομέα του γάλακτος και γαλακτοκομικών;