Αυτή τη φορά οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα για τις οριακές συνθήκες στις οποίες ισορροπεί η οικονομία ύστερα από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης που συγκλόνισε τη χώρα. Δυστυχώς τα χρόνια αυτά συρρικνώθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κατέρρευσαν οι αμοιβές της εργασίας και αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός ανέργων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται 2.369.392 ασφαλισμένοι. Εξ αυτών, 1.777.746 σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης με μέσες αμοιβές 1.166 ευρώ τον μήνα (1.237 για τους άνδρες και 1.077 για τις γυναίκες).
Αλλοι 715.875 εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με μέσο ημερομίσθιο 24,68 ευρώ και μέσο μισθό 409 ευρώ για 17 μέρες απασχόλησης τον μήνα.
Στοιχείο που, εκτός των άλλων, φανερώνει ότι ο αριθμός των ανέργων μειώνεται αλλά με μισή δουλειά, μισές αποδοχές και κατ’ αναλογία και μισές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της «βόμβας» που μας απειλεί πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σήμερα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται (είναι ασφαλισμένοι) 3,6 εκατομμύρια άτομα, αλλά ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να βρίσκεται στις 800.000 και ο αριθμός των συνταξιούχων να ξεπερνά τα 2,7 εκατομμύρια.
Με αυτά τα δεδομένα, η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους είναι μόλις «1,3 προς 1», όταν για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα ο συγκεκριμένος «δείκτης υγείας» πρέπει να υπερβαίνει το «3 προς 1».
Αυτοί είναι οι βασικοί αριθμοί του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Θα πρέπει να προβληματίζουν όχι μόνο τους ειδικούς αλλά κυρίως τους πολιτικούς (υπουργούς και βουλευτές), οι οποίοι κάθε μέρα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Εν όψει των κρίσιμων αλλαγών στη δομή και στις παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος που είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, καλό είναι να προσαρμοστούν έγκαιρα στην πραγματικότητα. Οι αποφάσεις που έρχονται θα είναι δύσκολες…