Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τζέιμς Ντέιβιντσον, ο βρετανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου του «Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως. Μια ριζοσπαστική επανεκτίμηση της ομοερωτικής φιλίας στην αρχαία Ελλάδα» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2019). Το βιβλίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στις 7:30 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο).
Δείτε επίσης: Τζέιμς Ντέιβιντσον: «Οι αρχαίοι Ελληνες δεν ήταν παιδόφιλοι»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Λύο Καλοβυρνάς, μεταφραστής του βιβλίου, Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος, διευθυντής έντυπης έκδοσης LIFO, Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, και ο συγγραφέας.
Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, ο Τζέιμς Ντέιβιντσον μελετά όψεις του κοινωνικού και πολιτισμικού βίου των αρχαίων Ελλήνων, τι έτρωγαν, τι έπιναν, πώς διασκέδαζαν, πώς ερωτεύονταν.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» για το βιβλίο του αυτό ο βρετανός καθηγητής είπε: «Ενιωθα καθήκον να γράψω αυτό το βιβλίο γιατί ο ακαδημαϊκός λόγος για την ομοφυλοφιλία των αρχαίων Ελλήνων είχε περιοριστεί σε μια εμμονή με το σεξ: υπονοεί το τάδε κείμενο ότι αυτοί έκαναν σεξ, πώς το έκαναν, ήταν ενεργητικοί ή παθητικοί; Οταν το 1978 ο σερ Κένεθ Ντόβερ εξέδωσε τη γνωστή μελέτη του “Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα”, εστίαζε σε κλινικές λεπτομέρειες με τρόπο πιπεράτο, σχεδόν πορνογραφικό. Ηθελα λοιπόν να διευρύνω τη συζήτηση γι’ αυτό που αποκαλείται “ελληνικός έρως”, που δεν αφορά μόνο την αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλία, αλλά αυτό το φαινόμενο που έχει εξυμνήσει και έχει καταδικάσει η ευρωπαϊκή Ιστορία για πάρα πολύ καιρό. Πώς είναι δυνατόν, αν δεχτούμε τον Ντόβερ, ένας ολόκληρος πολιτισμός να είναι γκέι και από την άλλη πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος πολιτισμός να είχε τόσο μεγάλη επίδραση πάνω στην ανθρώπινη φύση; Πολλοί, ακολουθώντας τον Μισέλ Φουκό, υποστηρίζουν ότι η σεξουαλικότητα είναι πολιτισμικά καθορισμένη. Εγώ υποστηρίζω ότι αυτό είναι αδύνατον, είναι γελοίο. Ο πολιτισμός μπορεί να δομήσει τη σεξουαλικότητα, μπορεί να την επηρεάσει, αλλά δεν τη δημιουργεί από το μηδέν».