Σε επιφυλακή για την ανάσχεση νέων τουρκικών προκλήσεων που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μετά το «πράσινο» φως από το τουρκικό κοινοβούλιο στη συμφωνία που υπέγραψε η γειτονική χώρα με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών βρίσκεται η ελληνική διπλωματία.
Πρωταρχικό στόχος της Αθήνας, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι η αποδόμηση της συμφωνίας και η καταγγελία της διεθνώς, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να κυρωθούν όπως είπε. «Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».
Ήδη η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει όλες τις απαραίτητες κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει ένα «συμμαχικό τόξο» προκειμένου να υπερασπιστεί διεθνώς τις θέσεις της έναντι των τουρκικών προκλήσεων με απώτερο στόχο να καταστήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο άκυρο. Στο πλευρό της Αθήνας με δηλώσεις στήριξης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρωσία αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το τετ α τετ που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Ο πρωθυπουργός στην κορυφή των συζητήσεων που θα έχει με τον Τραμπ θα θέσει το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων και θα ζητήσει – μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τάχθηκε στο πλευρό της Αθήνας – την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ.
«Συναγερμός» στην Αθήνα
Η Αθήνα αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία απαντώντας δυναμικά στη γειτονική χώρα η οποία για μία ακόμη φορά προσπαθεί με την επιθετική της στάση και ρητορική να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην έχει ξαφνιαστεί από το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο.
Το «Πεντάγωνο» όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελλορίζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.
Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο
Η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και η απέλαση από την πλευρά της Αθήνας του πρέσβη της Λιβύης ο οποίος αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Εξωτερικών το Σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσιών ζωνών έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Η ανησυχία πλέον είναι μεγαλύτερη λόγω των κινήσεων της Άγκυρας αλλά και εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν.
Δυναμική απάντηση
Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που η Άγκυρα πανηγυρίζει για τη συμφωνία με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το τελεσίγραφο προς τον πρέσβη της Λιβύης να γνωστοποιήσει τη συμφωνία – στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε – αποφάσισε να τον απελάσει.
Επισήμανε με νόημα ότι το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, του ίδιου ανθρώπου, όπως είπε, που τον Σεπτέμβριο παρείχε στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο κ. Δένδιας παρά την «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών, ξεκαθάρισε ότι η απέλαση του πρέσβη δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση Σαράζ.
«Ρελάνς» της Αθήνας με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής
Την ώρα που επικρατεί «διπλωματικός πυρετός» για τις επόμενες στοχευμένες κινήσεις της Αθήνας ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.
Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, γνωστοποιήθηκε χθες, ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.
Το Συμβούλιο το οποίο είχε ζητηθεί από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα θα διεξαχθεί στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, εξέλιξη που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας.