Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για το επίδομα θέρμανσης.
Οι δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα δουν έως τις 31 Δεκεμβρίου τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Ωστόσο υπάρχουν και κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο κάποιος να ζητήσει και να λάβει το επίδομα και εν συνεχεία να μην πάρει πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επιστρέψει στο δημόσιο το ποσό του επιδόματος που έλαβε.
Η ΑΑΔΕ μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 θα διασταυρώσει τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης που έκανε κάθε δικαιούχος στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/2019-31/12/2019.
Το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Το επίδομα θέρμανσης
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4216/19.11.2019), το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με ΦΕΚ, τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εάν πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
– Εισοδηματικά κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Όπως τονίζεται στο ΦΕΚ, ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το παραπάνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
– Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.