Πιο κοντά παρά ποτέ στην επίτευξη της ευρύτατης -σχεδόν συντριπτικής- πλειοψηφίας, αν εξαιρέσει κάποιος τους εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 που εμμένει στην άρνησή του, βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
Μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί η αισιοδοξία ότι το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί να συγκεντρώσει 291 ψήφους, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει ένα μήνυμα ενότητας τουλάχιστον ως προς την αναγκαιότητα να ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί.
Οι βελτιώσεις προβλέπουν ότι τουλάχιστον ένας εκ των υποψηφίων Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι υποχρεωτικά στις τρείς πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ επιπλέον γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής η οποία θα εξετάζει τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.
«Είμαστε σαφώς πιο κοντά», αναγνώρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, καθώς οι βελτιώσεις του κ. Θεοδωρικάκου κινούνται προς την κατεύθυνση των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας καθώς και το αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε διαμηνύσει προς τα κόμματα ότι αν «υπάρξουν ιδέες που αποδεδειγμένα μπορούν να λειτουργήσουν και που θα ακουμπάνε την πραγματικότητα και δεν θα είναι προσχηματικές, ούτε θα τινάζουν τα πράγματα στον αέρα, θα μπορούσαν να εξεταστούν».
Έτσι, υιοθετήθηκαν και οι παραπάνω προτάσεις ανοίγοντας τον δρόμο για την σχεδόν καθολική στήριξη του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει πει απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός της στήριξης του νομοσχεδίου». Ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «τελικά, παρόλες τις δυσκολίες, παρόλες τις διακυμάνσεις που είχε όλος αυτός ο διάλογος, την επόμενη Τετάρτη το βράδυ θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να δούμε μία πράξη ενότητας των Ελλήνων». Όπως είπε μάλιστα «ειδικά στις μέρες μας απαιτείται ένα τέτοιο μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους σε μια εποχή που το διεθνές πεδίο είναι πάρα πολύ ρευστό». «Και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο οι Έλληνες να δείχνουμε και να είμαστε ενωμένοι έστω -και τουλάχιστον- σε στοιχειώδη πράγματα, όπως είναι το δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι 340.000 άνθρωποι. «Είναι μεγάλος αριθμός. Δεν είναι μικρός. Γιατί λογικά αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από τη χώρα μας, στα τελευταία 35 χρόνια, πρέπει να έχουν 2 χρόνια στην Ελλάδα όχι συνεχόμενα, αλλά δύο χρόνια, τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δημόσια έγγραφα που προβλέπει ο νόμος», διευκρίνισε.
Ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού να είναι όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους και να μην περιοριστούν στις πρεσβείες και τα προξενεία, «αλλά να βρούμε μαζί και σε συνεργασία με τα κράτη στα οποία βρίσκονται οι Έλληνες του εξωτερικού, δημόσιους χώρους που θα μας παραχωρηθούν προκειμένου να οργανώσουμε εκεί εκλογικά τμήματα», όπως είπε.