Η συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία) ήταν αυστηρή. Οι δύο ηγέτες επέμειναν στις θέσεις τους. Μαθαίνω λοιπόν ότι σε κάποια στιγμή όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι ειπώθηκε να συνεχιστεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και λέει ο Ερντογάν αστειευόμενος ότι δεν είναι ανάγκη να χτυπάμε τα χέρια στο τραπέζι. Οι συνομιλίες που διήρκεσαν μιάμιση ώρα έγιναν σε πολιτισμένο κλίμα.

***

Στην πραγματικότητα οι συνομιλίες διεξάγονταν μόνον ανάμεσα στους δύο ηγέτες στα ελληνικά και στα τουρκικά με τη βοήθεια διερμηνέως. Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών δεν συνομιλούσαν μεταξύ τους, απλώς έδιναν διευκρινίσεις σε θέματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητές τους στους δύο ηγέτες. Υπήρξαν βεβαίως και χαλαρές στιγμές (και χαμόγελα), αλλά αυτές ήταν λίγες. Ηταν φανερό από τα πρώτα λεπτά της συζήτησης ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως διαφωνούν. Και όχι μόνον. Ο κ. Ερντογάν… παραπονέθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγορεί στην Ευρώπη πως δεν τηρεί τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό. Θράσος απύθμενο θα πείτε. Οπως παραπονέθηκε ότι η Ευρώπη δεν βοηθάει στο ζήτημα αυτό.

***

Τηρήστε τις υποχρεώσεις σας για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό προς εμάς για να σας βοηθήσει και η Ευρώπη, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του Πρωθυπουργού. Εγινε όπως αναμενόταν συζήτηση και για το θέμα της Λιβύης. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να λάβει γνώση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «αλλά δεν κατέστη δυνατόν να γίνει ενημέρωση». Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο «διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό καθώς εφόσον περάσει από την τουρκική Βουλή θα δοθεί στη δημοσιότητα». «Χαριτολογώντας ο Ερντογάν είπε ότι “θα μπορούσατε να το πάρετε από τον πρέσβη αλλά τον απομακρύνετε”» αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας.

***

 Και η Βουλή στο χριστουγεννιάτικο εορταστικό πνεύμα

Επειδή έχουμε ήδη εισέλθει σε εορταστικούς χριστουγεννιάτικους ρυθμούς (και στην πολιτική – ασχέτως εάν παραιτήθηκε ένας υπουργός που έγραψε ψέματα στο βιογραφικό του και έκρυβε χρόνια από την ηλικία του) σας αποκαλύπτω ότι προγραμματίζουν να κάνουν τη Βουλή ένα τεράστιο… εορταστικό μόνιτορ. Αν τελικά προχωρήσουν σε αυτή την ιδέα. Από τη μια άκρη στην άλλη, η Βουλή των Ελλήνων μελετάται να μετατραπεί σε οθόνη. Και τι θα προβάλλει; Τις εορταστικές εκδηλώσεις με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία Συντάγματος στις 10 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που δήμαρχος και Βουλή συνεργάζονται… εορταστικά!

***

Ηδη φορτώθηκε σε τριαξονικό φορτηγό ένα φυσικό έλατο από το Καρπενήσι ύψους 17 μέτρων, πάνω στο οποίο θα «φορτώσουν» χιλιάδες λαμπιόνια για να στολιστεί η πλατεία Συντάγματος. Φυσικό δέντρο είχε φέρει (πάλι από το Καρπενήσι) και η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα (αυτό που θα δείχνει και το… «μόνιτορ Βουλή») με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια. Θα συμμετάσχουν ακόμα η Idra Kayne, ο Ιαν Στρατής με τη συνοδεία της Athens Big Band και άλλοι.

***

 Oι βουλευτές κάνουν… test drive

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα στον πρώτο όροφο του γκαράζ του Κοινοβουλίου παρουσιάστηκαν τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκειμένου να τα δουν οι βουλευτές, όπως πρώτοι το μάθατε από αυτήν εδώ τη στήλη. Τον χώρο της έκθεσης επισκέφθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από εδώ και πέρα για τις μετακινήσεις του στην Αθήνα θα προμηθευτεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κινούνται και οι υπηρεσίες της Βουλής.

***

Και καραβάκια και δέντρα

Μετά την επίδειξη ο Πρόεδρος της Βουλής επιθεώρησε το στόλισμα δύο χριστουγεννιάτικων δέντρων που τοποθετήθηκαν με δική του πρωτοβουλία, το ένα στο Εντευκτήριο βουλευτών και το άλλο στο Περιστύλιο του Περικλέους. Τώρα θα πείτε αυτό αποτελεί είδηση; Ναι, επειδή στη Βουλή δεν υπήρχαν ξένα έθιμα, όπως αποκαλούσαν επί σειρά ετών τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία είχαν αντικατασταθεί με… καραβάκια. Για την ιστορία, σας ενημερώνω ότι τα δέντρα καταργήθηκαν επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα και τα επανέφερε δόξη και τιμή ο κ. Τασούλας. Και κάτι ακόμα: Ο Πρόεδρος όποτε κάνει την εμφάνισή του, είτε στο καφενείο είτε στο Εντευκτήριο, γίνεται μαγνήτης προσέλκυσης γαλάζιων βουλευτών. Ολοι θέλουν μια φωτογραφία μαζί του, ακόμα και όταν τους λέει ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τα προμηθεύτηκε με απευθείας ανάθεση από την εκλογική του περιφέρεια, τα Γιάννενα.

***

Κόκκινες κάρτες στο φορολογικό

Πλήθος «κόκκινων» καρτών έβγαλε η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κακοκαρδίζοντας το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής διαπιστώνει πως πολλές εκ των διατάξεων είναι αντισυνταγματικές ή φλερτάρουν με την αντισυνταγματικότητα. Και εξηγούμαι…

***

Από «40 κύματα» πέρασε ειδικά το άρθρο που προβλέπει την αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία. Αρκεί να σας αναφέρω τις απλές επισημάνσεις των έγκριτων επιστημόνων της Βουλής. Αρχικά αναφέρουν πως το φοροπέναλτι του 22% για όσους δεν πιάνουν το όριο του 30% δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης.

***

«Η επιβαλλόμενη επιβάρυνση δεν παρίσταται συνταγματικώς ανεκτή ούτε υπό την εκδοχή ότι δεν συνιστά φόρο, αλλά κύρωση, εξεταζόμενη, ως εκ τούτου, και υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, δεδομένου ότι από την αιτιολογική έκθεση δεν προκύπτει ο λόγος της αποδοκιμασίας του νομοθέτη προς φορολογουμένους οι οποίοι επιλέγουν να δαπανούν ετησίως λιγότερο από το 30% του εισοδήματός τους, αλλά ούτε και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετείται από την έμμεση επιβολή υποχρέωσης στους φορολογουμένους να δαπανούν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους (και μέχρι 20.000 ευρώ) κατ’ έτος» αναφέρει σχετικά η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

***

Ακόμη, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς, επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρετεί καλύτερα τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε σχέση με την εξόφληση με χρήση μετρητών. «Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του» σημειώνεται σε αυστηρό ύφος.