Σε τούτους τους τόσο ανήσυχους και αβέβαιους καιρούς τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι αναθεωρήσεις επί τα βελτίω για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στα δύο πρώτα τρίμηνα ήλθαν να μεταδώσουν σήματα και μηνύματα αισιοδοξίας.
Ουσιαστικά αίρονται οι αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις που ήθελαν την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας να περιορίζεται σε ποσοστά μικρότερα του 2% και προκαλούσαν ανησυχίες για την εξέλιξη της οικονομικής δρσστηριότητας στη διάρκεια του 2020.
Η εικόνα άλλαξε κυρίως από την πολύ καλύτερη, έναντι των προβλεπομένων, επίδοση του τουριστικού τομέα και των εξαγωγών. Αλλά και από την έστω περιορισμένη ενίσχυση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.
Οι νεότερες εκτιμήσεις, έπειτα από την επεξεργασία των νέων στατιστικών δεδομένων, θέλουν την ανάπτυξη του 2019 να ξεπερνά το ασφυκτικό όριο του 2% και να κινείται προς το 2,2% ή και υψηλότερα ανάλογα με την εξέλιξη που θα καταγραφεί στο τελευταίο τρέχον τέταρτο τρίμηνο.
Αν επιβεβαιωθούν οι νεότερες αυτές εκτιμήσεις η ελληνική οικονομία έπειτα απο πολλά χρόνια καχεξίας και υποχώρησης φαίνεται να συγκροτεί μια καλύτερη βάση για το επιδιωκόμενο άλμα προς ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του 3% από το 2020.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την εκτίμηση.
Η κινητικότητα που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας, το πολλαπλασιαζόμενο ενδιαφέρον που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων, αλλά και η κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων για αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών πόρων προς ικανοποίηση καινούργιων επενδυτικών σχεδίων, επιβεβαιώνουν ότι η »μηχανή έχει πάρει μπροστά» και δύναται πια να παράξει αποτελέσματα.
Αυτό προκύπτει επίσης από τις προχωρημένες πια αναζητήσεις μεγάλων διεθνών επενδυτικών σχημάτων για τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα σε όλους τους επιμέρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για μια επερχόμενη ελληνική οικονομική άνοιξη.
Τα θεμελιώδη στοιχεία είναι σταθεροποιημένα , οι αγορές παραμένουν ελκυστικές, οι τιμές, οι αμοιβές και εν γένει οι αξίες διατηρούνται ανταγωνιστικές και ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επενδυτών. Και αυτό γιατί απλούστατα υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να κερδοφορήσουν.
Αυτή η τετραπλή εγγύηση της δημοσιονομικής σταθερότητας
, των ανταγωνιστικών τιμών, αμοιβών και αξιών καθιστά σχεδόν νομοτελειακή μια ελληνική άνθηση.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στη χώρα ασκείται μια φιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει αυτές τις ξεχωριστές συνθήκες.
Αν διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες και δεν υπάρξουν άλλες περιπλοκές , εσωτερικές ή διεθνείς, η ελληνική οικονομία όντως μπορεί να έχει ευκαιρία ανάκαμψης μετά τη μεγάλη κρίση, ανάλογη της μεταπολεμικής. Και έτσι να καταστεί ικανή να αντεπεξέλθει και τις όποιες εξωτερικές απειλές.