Συνήθως όταν γίνονται γενικές απεργίες στη Γαλλία τα πάντα μπλοκάρουν. Αυτό αναμένεται να γίνει και σήμερα, Πέμπτη, στη μεγάλη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη μεγάλη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μακρόν.
Το σίγουρο είναι ότι θα προκληθεί χάος στις συγκοινωνίες. Το 90% των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV θα είναι ακινητοποιημένα, όπως ήδη ανακοίνωσαν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι SNCF. Παρόμοια αναμένεται η κατάσταση και στα τρένα που εκτελούν προαστιακά δρομολόγια ενώ καθυστερήσεις και προβλήματα αναμένονται και στα γαλλικά αεροδρόμια.
Η πιο δύσκολη μεταρρύθμιση για τον Μακρόν
Η αιτία της γενικής απεργίας είναι η σχεδιαζόμενη ευρεία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Θεωρείται η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο κοινωνικό πεδίο του Εμμανουέλ Μακρόν στην μέχρι τώρα προεδρική του θητεία. Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα αναμένεται να ισχύσει στη Γαλλία από το 2025 και επηρεάζει άμεσα 42 κατηγορίες εργαζομένων.
Ο 41χρονος Γάλλος πρόεδρος έχει ως στόχο να απλοποιήσει το πολυσύνθετο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, εισάγοντας νέες διατάξεις που πλήττουν κυρίως τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι καταργούνται πολλά από τα προνόμια που μέχρι τώρα διέθεταν ως προς τη συνταξιοδότηση. Ένα τέτοιο προνόμιο είναι για παράδειγμα η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης μετά τα 50 έτη. Παράλληλα με τη νέα μεταρρύθμιση η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει μείωση του ελλείμματος που παρατηρείται στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Χωρίς τη μεταρρύθμιση τα χρέη των ταμείων θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 17 δις ευρώ.
«Μαύρη Πέμπτη»
Έτσι αποκαλούν πολλοί στη Γαλλία τη σημερινή γενική απεργία, η οποία προμηνύει για τον Εμμανουέλ Μακρόν έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα στο εσωτερικό της χώρας του. Επί ποδός βρίσκονται όχι μόνο οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και τα «Κίτρινα Γιλέκα» που ευελπιστούν να επιστρέψουν δυναμικά στους γαλλικούς δρόμους ασκώντας πίεση στον Γάλλο πρόεδρο. Ήδη εδώ και εβδομάδες η Γαλλία «βράζει» αφού φοιτητές, αγρότες, ακόμη και αστυνομικοί οργάνωσαν μαζικές διαμαρτυρίες.
Γεγονός είναι πάντως ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με οργανώσεις και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για τις αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης. Ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. Όπως φαίνεται πάντως, η γαλλική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αυξήσει το κατώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο ανέρχεται στα 62 έτη. Η σχεδιαζόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για έγκριση το ερχόμενο καλοκαίρι.
Dpa, afp / Δήμητρα Κυρανούδη