Μια πρώτη εικόνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου έδωσε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο επικεφαλής των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα κ. Λαυρέντης Αλβέρτης.
Ο επιχειρηματίας που προέρχεται από τη Βενεζουέλα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το 2015 όταν αγόρασε το ξενοδοχείον Πεντελικόν. Ακολούθησε η εξαγορά του ξενοδοχείου Mistral στο Μικρολίμανο, του ξενοδοχείου Λητώ στη Μύκονο από το ΤΑΙΠΕΔ και του κτιρίου του ΟΤΕ δίπλα στην παλαιά Βουλή με σκοπό να μετατραπεί και αυτό σε ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη αυτά είναι τα πιο γνωστά ακίνητα αλλά στο χαρτοφυλάκιο της SCD Group, της κυπριακής holding που είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Δουζόγλου στην Ελλάδα, βρίσκονται περί τα 70 ακίνητα. Εχουν δαπανηθεί 180 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την εξαγορά τους και η τρέχουσα αποτίμηση σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: α) Στον τουρισμό (Πεντελικό, Λητώ, Μistral, κτίριο ΟΤΕ, ξενοδοχείο Αtheneum Smart στη Συγγρού, έκταση στην Ελιά Μυκόνου όπου θα κατασκευαστούν 140 Bungalows και δύο βίλες στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου που ανήκαν στον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου, β) σε κτίρια γραφείων σε Μαρούσι και Πειραιά, γ) σε αποθήκες (ήδη έχει αποκτηθεί μία και έχει μισθωθεί από τον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση για δεύτερη αποθήκη σε έκταση 100.000 τ.μ στην Αττική. δ) κατοικίες στο Ψυχικό και ε) εκτάσεις γης κυρίως στα νότια της Αττικής και στην Αγία Παρασκευή.
«Εχουμε έσοδα από ενοίκια αλλά σταδιακά θα αρχίσουμε να πουλάμε ώστε να γράψουμε υπεραξίες γιατί μέχρι τώρα αγοράζαμε», επισήμανε ο κ. Αλβέρτης και διευκρίνισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ανακατασκευή των ξενοδοχείων που διαθέτει ο όμιλος και η λειτουργία τους έως το 2021.
Ειδικότερα, θα επενδυθούν 4-5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Mistral στο Μικρολίμανο, 10 εκατ ευρώ για την ανακαίνιση του Πεντελικόν και περίπου 12 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου ΟΤΕ σε ξενοδοχειακή μονάδα. «Οι ανακαινίσεις θα γίνουν με δανειακά κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Αλβέρτης και πρόσθεσε πως έχουν έχουν ενταχθεί και στον αναπτυξιακό νόμο. Τα περισσότερα κεφάλαια όμως θα «απορροφήσει» το φιλόδοξο project στην Ελιά Μυκόνου.
Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου μόνο αδιάφορη δεν είναι. Ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα για να καταλήξουν στη Ρουμανία όπου έκαναν τα πρώτα πετυχημένα οικονομικά τους βήματα. Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκδιώχθηκαν και ο Σπύρος Δουζόγλου, πατέρας του Θεόδωρου (απεβίωσε το 1986) εγκαταστάθηκε στη Βενεζουέλα, όπου διακρίθηκε επιχειρηματικά στον χώρο των τροφίμων και στο λιανεμπόριο. Ο Θεόδωρος Δουζόγλου γεννήθηκε στο Καράκας και όταν ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων το 1986 πολλαπλασίασε την αξία τους.
Από την εποχή Τσάβες που άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις ο Δουζόγλου κατάφερε να διαστηρήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του αλλά επί Μαδούρο όλη η περιουσία του πέρασε στο κράτος. Για αυτό και το 2015 ξεκίνησε να επενδύει από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ σε ακίνητα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που η χώρα ήταν σε distress κατάσταση και οι ευκαιρίες ήταν πάρα πολλές.
Το επόμενο βήμα όμως που θέλει να κάνει ο κ. Δουζόγλου, ο οποίος μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Β. Αμερικής, Ελλάδας και Κύπρου, στη χώρα μας είναι οι επενδύσεις στα τρόφιμα. Σε έναν κλάδο που γνωρίζει καλά. Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη εξετάζουν εξαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο γιαούρτι, το λάδι, την ντομάτα, ώστε να αποκτήσουν πλειοψηφική συμμετοχή.
Μια πρώτη προσπάθεια να εισέλθουν στον κλάδο των τροφίμων μέσω της Creta Farms –είχαν προτείνει στις τράπεζες να βάλουν 15 εκατ. ευρώ και να αποκτήσουν το 35%- δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δεν υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση, γιατί «επικράτησαν δεύτερες σκέψεις για τη δυσκολία του εγχειρήματος ανάταξης της αλλαντοβιομηχανίας», όπως τόνισε ο κ. Αλβέρτης.