Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις εναλλακτικές που υπάρχουν αλλά και την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, σχολιάζει στην εκπομπή One Line ο συνταγματολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χάρης Τσιλιώτης.
«Δεν περιμένω πολλά από τη συνάντηση αυτή. Βέβαια είναι καλό να συναντώνται οι ηγέτες δύο χωρών που έχουν προβλήματα. Όμως, παρά τις συναντήσεις και τις αμοιβαίες επισκέψεις, τα προβλήματα εντείνονται και διευρύνονται» σημειώνει ο καθηγητής. «Διευρύνονται όπως με το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, το οποίο αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών. Αρχικά, η Τουρκία αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελορίζου, στη συνέχεια των Δωδεκανήσων και τώρα της Κρήτης» προσθέτει.
Παράλληλα, ο κ. Τσιλιώτης κάνει λόγο ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Η πρώτη είναι η σύρραξη που δεν θέλει κανένας. Η δεύτερη είναι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, δηλαδή της συνεχούς αμφισβήτησης δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Ελλάδας, όπου η χώρα μας δεν μπορεί να αντιδράσει. Η τρίτη εναλλακτική που φαίνεται να επιδιώκει η Τουρκία είναι να τα βρούμε, να μοιράσουμε όσα δικαιούμαστε, αλλά όχι με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με βάση το ότι η Τουρκία είναι πιο ισχυρή, με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρει.
Υπογραμμίζει ότι «δεν έχει ούτε νομιμότητα ούτε νομιμοποίηση η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης» λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη. Για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει ότι «κατηγόρησε για κατευνασμό την κυβέρνηση, ενώ είναι μια πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε. Υπάρχει βέβαια και ένας κατευνασμός της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ και μεμονωμένων συμμάχων μας απέναντι στην Τουρκία».
Πηγή: onetv.gr