Σήμερα Τετάρτη, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων και την κατάργηση της επιβάρυνσης επιτοκίου στα δάνεια του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της χώρας. Το κρίσιμο στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είναι να λάβει μια πρώτη θετική αντίδραση των ομολόγων του στην ευρωζώνη για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ANFA’s, ώστε στο ιδανικό σενάριο να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο του 2020 ή στο εναλλακτικό σενάριο να κερδίσει έξτρα χρηματοδότηση για «συμφωνημένες επενδύσεις» δίνοντας έξτρα πόντους στην ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Η χρήση των κερδών
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αφού εξασφαλίσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 δίνει τη δυνατότητα ανακίνησης του θέματος, καθώς αναφέρει ότι τα κέρδη αυτά μπορούν να κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους ή και συμφωνημένες επενδύσεις.
Επί του παρόντος, η δόση πηγαίνει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα κεφάλαια απλώς αθροίζονται σε ένα μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων το οποίο υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ, μετά την πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα επιχειρήματα, την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα στην ανάπτυξη, είναι με το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές.
Το θετικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά όπως εξηγούν πηγές με γνώση των διεργασιών, από την ώρα που θα τεθεί το ζήτημα έως την ώρα που θα κλειδώσουν οι αποφάσεις θα μεσολαβήσουν μήνες. Πιθανότερο χρονικό σημείο λήψης απόφασης, εφόσον το ελληνικό αίτημα πράγματι γίνει αποδεκτό την Τετάρτη, φέρεται το διάστημα μετά την ολοκλήρωση και της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση μιας ακόμα θετικής έκθεσης της Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Προς το παρόν, στην τακτική Σταϊκούρα «βήμα-βήμα» προέχουν το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων υπό μορφή 9 προαπαιτουμένων έως το τέλος Δεκεμβρίου, η θετική γνωμοδότηση του Eurogroup και η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο.
Στο μέτωπο των προαπαιτουμένων έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει:
1.Δημόσια οικονομική διαχείριση. Ολοκλήρωση του νέου τρόπου παρακολούθησης των δαπανών του Δημοσίου (λογαριασμός θησαυροφυλακίου) μέχρι το τέλος του 2019.
2.Φορολογική διοίκηση. Στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα έως το τέλος του 2019. Φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος προσλήψεων (το τρέχον επίπεδο προσωπικού είναι 11.751 άτομα).
3.Δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Ολοκλήρωση των τριών πυλώνων του συστήματος ΚΕΑ έως τα τέλη του 2019. Οι Αρχές ολοκλήρωσαν τον δεύτερο πυλώνα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στον τρίτο πυλώνα για την παροχή ενεργών υπηρεσιών στην αγορά εργασίας.
4.Αγορά εργασίας. Εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία έως τα τέλη του 2019.
5.Δικαιοσύνη. Εφαρμογή του τριετούς σχεδίου δράσης για τη δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.
6.Αδειοδότηση επενδύσεων. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων. Η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχετικού συστήματος πληροφορικής αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύμβαση θα ανατεθεί μέχρι τα τέλη του 2019.
7.Ενέργεια. Συζητούνται πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, αν και στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού τρόπου αντιμετώπισης της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης. Υπάρχουν επίσης σχέδια για επιτάχυνση της παράδοσης της προθεσμιακής αγοράς ως εναλλακτικής λύσης για τη NOME.
8.Ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2019 οι κινήσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
9.Δημόσια διοίκηση. Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέχρι το τέλος του 2019.