Είσοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου και μεθανίου μελετά η ΔΕΠΑ. Τα συγκεκριμένα σχέδια – όπως και άλλα που αφορούν στην επέκταση των δραστηριοτήτων της σε εναλλακτικούς τομείς παραγωγής ενέργειας – θα συμπεριληφθούν στο νέο business plan που καταρτίζει η εταιρεία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξηφαράς – μιλώντας χθες από το βήμα της ημερίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την παρουσίαση του νέου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – η ΔΕΠΑ ετοιμάζεται για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, σε μια εποχή μηδενικών εκπομπών, όπως επιτάσσει η Συμφωνία του Παρισιού για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και τα ΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση των εκπομπών CO2, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Ομίλου να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις καυσίμων κίνησης, όπως π.χ. το υδρογόνο.
Την πράσινη ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να στηρίξει και το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ το οποίο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου, θα είναι έτοιμο σε μια διετία. Αλλά καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο – με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης για απαλλαγή από το …κάρβουνο – το ΥΠΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε ad hoc αλλαγές στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Άλλωστε, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κ. Γιώργος Περιστέρης, για να επιτευχθούν οι επενδυτικοί στόχοι για ΑΠΕ του ΕΣΕΚ , το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει εγκαίρως στο κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, προτείνοντας ρυθμίσεις, κατά περίπτωση, που θα έχουν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. “Οι επενδύσεις του 2025 απαιτούν προετοιμασία από το 2020” τόνισε ο κ. Περιστέρης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος, ο οποίος παρουσίασε τα σενάρια για τον Μακροπρόθεσμο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αναφέρθηκε στις τεχνολογίες του υδρογόνου, λέγοντας ότι μαζί με το μεθάνιο και το βιοαέριο θα αποτελέσουν τον πυρήνα των πράσινων καυσίμων στο πλαίσιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει την περίοδο από το 2030 έως το 2050.
Ο κ. Κάπρος είπε ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και προϋποθέτει έναν τεράστιας έντασης κεφαλαίου μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα. Σημείωσε ότι το «βασικό σενάριο» που προβλέπει επέκταση των πολιτικών του ΕΣΕΚ έως το 2050 δεν αρκεί για την επίτευξη του στόχου αυτού. Θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις, μέτρα και τεχνολογίες που θα αλλάξουν το παράδειγμα λειτουργίας του συστήματος κατανάλωσης και παραγωγής. Με επίκεντρο την ενεργειακή αποδοτικότητα που θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί, θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση των ΑΠΕ, με έμφαση στις τεχνολογίες αποθήκευσης αλλά και σε εναλλακτικές πηγές, όπως τα νέας γενιάς βιοκαύσιμα.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Σκάλκος παρατήρησε ότι στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) υλοποιούνται δράσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακών υποδομών, προσθέτοντας ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 δημιουργούνται πολλαπλάσιες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, με δεδομένη και την αυξημένη έμφαση που δίνει η ΕΕ σε «πράσινες» επενδύσεις. Όπως σημείωσε, ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να δεσμευθεί για «πράσινες» δράσεις.