Για την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα «επιδιώκει να γίνει δεκτό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».
«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας που κατά την άποψή μας είναι αβάσιμη εντελώς. Η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο πλαίσιο της εδαφικής της πολιτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβητούσε την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερθείς στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, είπε ότι φαίνεται να έχουν υπογραφεί δύο μνημόνια συνεργασίας με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας κι ένα που αφορά στρατιωτική συνεργασία. Ειδικά για το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι επηρεάζει το εμπάργκο που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.
Παρόλα αυτά, εξήγησε πως δεν γνωρίζουμε ακριβώς το περιεχόμενο των όσων συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη.
Εκτίμησε, δε, ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι παρότι το περιεχόμενο «μας αποκρύπτεται», εντούτοις η ελληνική πλευρά γνώριζε για τις σχετικές προθέσεις των δύο χωρών.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι είχε θέσει το θέμα στον ομόλογό του από τη Λιβύη ο οποίος του είχε πει ότι πράγματι γίνονται συζητήσεις, αλλά είχε αναγνωρίσει ότι κάτι τέτοιο είναι «προβληματικό» και δεν θα το υπογράψει. Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τον Ιούλιο και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή στον πρέσβη της Λιβύης να φέρει τη συμφωνία αλλιώς θα απελαθεί
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εάν ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα δεν φέρει τη συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, τότε θα απελαθεί.
«Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία, την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει» είπε ο κ. Δένδιας.
Για την Τουρκία, είπε ότι σε αντίθεση με τη Λιβύη, δεν είχε δεσμευτεί ότι δεν θα υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία αλλά δεν συναρτά την πολιτική της από τα όσα κάνει η Άγκυρα.
«Βεβαίως μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δίκαιου», υποστήριξε. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η Τουρκία «δεν βοηθά ούτε τον εαυτό της».
Ερωτηθείς για τυχόν δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «εφόσον η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, ουδείς θα της τα αρνηθεί, αλλά πρέπει να συζητήσουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας εάν τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εμφανιστεί στα νότια της Κρήτης ή κοντά στο Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας είπε ότι οι σεισμικές έρευνες «εμπίπτουν σε ένα άρθρο εξαίρεσης».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σε περίπτωση που παραβιαστεί η κυριαρχία της.