Τα δέκα χρόνια κρίσης και η απαξίωση που εισέπραξε το πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για να ξεχάσουν ορισμένοι τις αλήστου μνήμης συνταγές της κομματοκρατίας που μας οδήγησαν ως εδώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παλινδρομεί συνεχώς μεταξύ εκσυγχρονισμού, μεταρρυθμίσεων και φαύλων παλαιοκομματικών μεθόδων για να εξυπηρετήσει τους «στρατιώτες» της παράταξης.

Τη μια μέρα αναθέτει στον Αλιβιζάτο την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας, την άλλη προσπαθεί να διαχειριστεί την τραγωδία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και την επόμενη ξεχνά όλες τις προεκλογικές διακηρύξεις για να βολέψει τα δικά μας παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, όπως έλεγε η παλιά ρήση, δουλειά όμως δεν γίνεται.

Με απόστρατους στρατηγούς και στελέχη του κομματικού σωλήνα δυστυχώς, κύριε Πρωθυπουργέ, και το κράτος δεν αλλάζει και οι όποιες θετικές προσπάθειές σας πάνε στράφι. Γιατί να πιστέψουν οι ταλαιπωρημένοι πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν ότι η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η αριστεία που υποσχεθήκατε είναι το σταθερό πλαίσιο αναφοράς για την κυβέρνησή σας, με τέτοιου είδους επιλογές; Γιατί στην περίπτωση των διοικητών νοσοκομείων η ευθύνη δεν είναι μόνο του υπουργού σας, αλλά συνολικά της κυβέρνησης και του βαθέος κόμματος με το οποίο φαίνεται ότι συμβιβάζεστε.

Η απάντηση δε ότι και οι άλλοι τα ίδια ή και χειρότερα έκαναν, ούτε σας δίνει άλλοθι ούτε σας τιμά ιδιαίτερα. Οι πολίτες σας εμπιστεύτηκαν για να τελειώνουμε με το φαύλο παρελθόν κι όχι για να το μετεξελίξετε. Μπορεί ακόμα αυτές οι παλινωδίες να μην έχουν βαρύ κόστος για εσάς και την κυβέρνησή σας, λόγω και της ανεπάρκειας της αντιπολίτευσης, αλλά οφείλετε να γνωρίζετε ότι η ανοχή της κοινωνίας είναι πεπερασμένη.

Δεν γίνεται από τη μια να υμνείτε την αριστεία και να υπόσχεστε αξιοκρατία και τεχνοκρατική επάρκεια κι από την άλλη να αφήνετε κρίσιμους τομείς του κράτους ως λάφυρο στους πολιτευτές, τους κουμπάρους και στους συνεργάτες των στελεχών και των υπουργών σας. Κάντε ανοικτές προκηρύξεις των θέσεων του Δημοσίου κι όσοι πράγματι αξίζουν ας τις διεκδικήσουν επί ίσοις όροις με όσους άλλους θα συμμετάσχουν.

Αυτού του είδους τις πολιτικές – κομματικές – επιλογές τις ζήσαμε, τις πληρώσαμε και τις πληρώνουμε ακόμα. Αν θέλετε λοιπόν να καταγραφείτε ως πραγματικός μεταρρυθμιστής εγκαταλείψτε, όσο είναι καιρός, αυτού του είδους τις πρακτικές γιατί οι πολίτες που σας έδωσαν την ευκαιρία να κυβερνήσετε και μνήμη διαθέτουν και δυνατότητες γρήγορης αξιολόγησης…