Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το σχέδιό του για τη διεύρυνση του κόμματος προχωρά κανονικά. Ο μετασχηματισμός του είναι σε εξέλιξη, παρά τις ισχυρές ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του από τους «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης.
Τα όσα έγιναν κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το Σαββατοκύριακο αποτύπωσαν δυο διαφορετικούς κόσμους στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εσωστρεφείς διαδικασίες, αδιάφορες σε μεγάλο βαθμό για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και προφανώς και των ψηφοφόρων του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα δεν είναι λίγοι που σημειώνουν ότι η συνεχής διαφοροποίηση κεντρικών στελεχών έναντι του σχεδίου Τσίπρα έχει κουράσει σε μεγάλο βαθμό και αναδεικνύει ότι ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων που το ψήφισαν και πριν ανήκαν κατά βάση στο ΠΑΣΟΚ.
Με τη στάση τους πολλοί ενισχύουν την άποψη, αν και αρκετά απλοϊκή, ότι «με το ζόρι γάμος δεν γίνεται». Τα κόμματα εξουσίας, είναι πολυτασικά και υπό την ομπρέλα τους βρίσκονται πολίτες διαφόρων ιδεολογικών προσεγγίσεων, αρκεί να υπάρχει κοινός τόπος και συμφωνία σε βασικές αρχές και αξίες.
Μια παράταξη -όχι κόμμα- εξουσίας δεν οικοδομείται με λογικές αποκλεισμών, μιας μεταμοντέρνας πολιτικής Ιεράς Εξέτασης που λειτουργεί με βάση τους όρους ιδεολογικής καθαρότητας. Με τέτοιες διαδικασίες συγκροτούνται σέχτες.
Και το στοίχημα για τον Τσίπρα είναι εάν θέλει πραγματικά μια παράταξη και όχι κόμμα. Ο ίδιος δείχνει, με βάση όσα λέει και πράττει, ότι θέλει να προχωρήσει στο μετασχηματισμό.
Μόνο που ο μετασχηματισμός θέλει και εσωκομματικές ρήξεις. Και εάν δεν μπορεί για συναισθηματικούς λόγους να τις κάνει εντός ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει άλλο μονοπάτι. Δημιουργεί έναν άλλο σχηματισμό, μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από το μηδέν, χωρίς συμβιβασμούς και ισορροπίες και κάνει εγγραφές από τη βάση.
Αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο με δική του σφραγίδα, αρκεί να το θέλει. Μέχρι στιγμής προτιμά τις ισορροπίες, γιατί αλλιώς θέλει ρήξη.