Το μεταναστευτικό, αναμφίβολα, κυριάρχησε στην ατζέντα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας φανερώνοντας τον προβληματισμό των στελεχών της για το θέμα που αναστατώνει τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί το μόνο ρήγμα στην πολιτική παντοδυναμία της κυβέρνησης.
Δεν ήταν μόνο τα μεσαία στελέχη που δεν έκρυψαν την αγωνία τους. Στο θέμα αναφέρθηκαν, με διαφορετικές αποχρώσεις στις ομιλίες τους, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μεταναστευτικό στην έναρξη του Συνεδρίου. Στην ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του, έριξε το βάρος του στην οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός, επέλεξε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό, και να προειδοποιήσει την κοινωνία ότι «το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει ολόκληρη η χώρα».
Ο κ. Σαμαράς, όμως, χρησιμοποίησε τελείως διαφορετικές νότες. Αφού επαίνεσε την κυβερνητική πολιτική, την οποία όπως είπε «εγκρίνει καθαρά ο λαός», πρόσθεσε ότι σε ένα μόνο θέμα επικρατεί γενική δυσαρέσκεια: Στο «λαθρομεταναστευτικό».
«Έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι…», είπε. «Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες… Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες…»
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, χειροκροτούμενος θερμά από τους συνέδρους, τους οφείλουμε φιλοξενία, σεβασμό και προστασία. Οι Έλληνες, είπε, ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά «αλλά οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα… Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν». «Και βέβαια, η ευρω-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις… Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε».
Ο πρώην Πρωθυπουργός, επισήμανε ότι την τριετία 2012-14 η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ελέγχοντας πλήρως τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. «Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας», πρόσθεσε. Τάχθηκε υπέρ των κλειστών κέντρων και των μαζικών επιστροφών στις χώρες τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτή η πολιτική δοκιμάστηκε, απέδωσε και άλλη δεν υπάρχει», είπε, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ η Τουρκία απέκτησε ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης.
«Όσο ελέγχαμε τα σύνορά μας κρατούσαμε εμείς τη στρόφιγγα κλειστή, τώρα τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία». «Η χώρα μας υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθρο-εποικισμό» ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιμάται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κονδυλοφόροι του, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αποκαλούν αυτές τις απόψεις «ακροδεξιές», αλλά «η κοινωνία βράζει. Και την κοινωνία πρέπει να αφουγκραστούμε!», προέτρεψε τα στελέχη της ΝΔ.
Τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη κινήθηκαν σε μια λογική που ήταν πιο κοντά σε αυτή του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν χειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους με τη θέρμη που απόλαυσε ο κ. Σαμαράς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «στο μεταναστευτικό η χώρα μας στέκεται όρθια στο όνομα της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κινήσεις πληθυσμών που θα εντείνονται όσο η γεωπολιτική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές ανισότητες συνεχίζονται. Σε λίγους μήνες η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή θα αναπτύξει εκατοντάδες νέους ένοπλους φύλακες για τη προστασία των συνόρων μας. Πολλοί από αυτούς θα εκπαιδευτούν στη χώρα μας. Θα είναι ο πρώτος οργανισμός της Ένωσης με προσωπικό που θα οπλοφορεί, θα έχει δικά του μέσα και θα συμβολίζει τη βούληση της ΕΕ να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα».
Ακόμα είπε ότι στις αρχές του χρόνου η νέα Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο θα επανασχεδιάσει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική και θα καθιστά σαφές ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επιμερίζονται τα βάρη, τις ευθύνες και τις πιέσεις. «Η Ευρώπη ή θα είναι αλληλεγγύη ή δεν θα είναι Ευρώπη! Την ίδια στιγμή, όμως, οι διάφορες σειρήνες και οι εγχώριοι κήρυκες που υπόσχονται μαγικές λύσεις σε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα δεν θα μας παρασύρουν. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες ως Ευρώπη με όπλο την αλληλεγγύη των εταίρων της. Η Μόρια μας πληγώνει, αλλά και τα αίσχη και οι φαιδρότητες των μπάρμπεκιου δεν είναι συμβατά με ένα έθνος που ιστορικά γνώρισε και ενσωμάτωσε τη προσφυγιά», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που τείνει να λάβει η προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίες όπως είπε «ξεπερνούν την οικονομική κρίση», απειλούν εξίσου την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και επιτείνουν τα διεθνή προβλήματα της χώρας.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επισήμανε ότι «κάποιες κυβερνήσεις κρατών-μελών, δίνοντας προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση του μεγάλου αυτού ζητήματος, απευθύνονται στο εκλογικό τους κοινό και αψηφούν προκλητικά την δεσμευτική υποχρέωσή τους να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εκεί υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, διότι κυρίως από την διαχείριση του μεταναστευτικού, περισσότερο από την οικονομική κρίση, κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης». Ο κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε επίσης ότι «οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθίστανται περισσότερο περίπλοκες εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, χωρίς αυτό το ζήτημα να είναι ελληνοτουρκική υπόθεση. Είναι καθαρά ευρωτουρκικό ζήτημα». «Η αλήθεια είναι ότι η γεωγραφία και η ιστορία, σου επιβάλουν να βρίσκεις πάντα τρόπους συνεννόησης με τον γείτονά σου. Και έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν. Και μάλιστα σε καιρούς, που ήταν νωπές τραγικές και σκληρές μνήμες. Και αναφέρομαι εδώ, στο πώς αντιμετώπισε και χειρίσθηκε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δέκα χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή, όταν τόλμησε να υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Πώς έγινε τότε και δεν μπορεί να γίνει τώρα, ώστε να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτές τις μόνιμες κρίσεις ασφάλειας», διερωτήθηκε.
Ο κ. Μειμαρακης, από την πλευρά του ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρώπη στη φύλαξη των συνόρων μας με ενίσχυση της FRONTEX. «Η χώρα μας, αποτελεί την πιο ευαίσθητη είσοδο μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχοντας υποστεί το μεγαλύτερο βάρος και τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Τουρκία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα αδιέξοδα τα οποία η ίδια προκαλεί. Και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», είπε.