Την πρόταση για τη μετατροπή των υπόγειων καταφυγίων που βρίσκονται στο εσωτερικό του Κολλεγίου Ανατόλια σε σύγχρονο χώρο μνήμης εξετάζουν οι αρχές της πόλης.
Τα καταφύγια κατασκευάστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες της Βέρμαχτ, όταν το κτήριο είχε επιταχθεί για να στεγάσει το Γενικό Επιτελείο για τα Βαλκάνια.
«Η μνήμη είναι σημαντική και τη διαβάζουμε σαν μια μήτρα που εξελίσσεται και γεννάει καινούργιους συνειρμούς», δήλωσε η Βανέσα Τσακαλίδου, αρχιτέκτονας και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Όπως αναφέρει η κ. Τσακαλίδου, στον νέο αυτό χώρο οι μαθητές θα μπορούν με τη χρήση τεχνολογίας και διαδραστικών μέσων να ανακαλύπτουν οι ίδιοι την ιστορία δημιουργώντας τις δικές τους εμπειρίες και φτιάχνοντας τις δικές τους ιστορίες.
Έναν νέο χώρο μνήμης πρόκειται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της δημιουργικής αξιοποίησης των υπόγειων καταφύγιων που βρίσκονται εντός του Κολλεγίου Ανατόλια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξερεύνηση του χώρου από τους μαθητές θα γίνεται με τη διαδικασία του escape room. «Οι μαθητές θα βιώσουν την ιστορία και θα την κάνουν δική τους μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού και εκπαίδευσης μαζί», συμπληρώνει η κ. Τσακαλίδου.
Οι μαθητές θα λύνουν τους γρίφους χρησιμοποιώντας διαδραστικούς πίνακες, τεχνολογία virtual reality και video mapping σε τοίχους αλλά και τραπέζια. Όλες αυτές οι τεχνολογικές εφαρμογές θα τοποθετηθούν στα δωμάτια των καταφυγίων, τα οποία θα αδειάσουν από τα χώματα και τις πέτρες και θα αναβαθμιστούν.