«Παρεμβάσεις» στο συνέδριο της ΝΔ με ομιλίες τους πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων.
«Η προηγούμενη δεκαετία για την Ελλάδα ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη της Μεταπολίτευσης, ήταν μία δεκαετία που χαράχτηκε βαθιά στη ζωή του κάθε πολίτη της πατρίδας μας και σε αυτό νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι» τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν στα αίτια της κρίσης, διαφωνούν στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος, διαφωνούν στο σχέδιο που θα πρέπει να έχει η χώρα από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως είπε «έχουμε σίγουρα διαφορετική αντίληψη για λύσεις που πρέπει να δοθούν σε μία σειρά από θέματα που συνεχώς, λόγω της φύσης τους θα είναι πάνω στο τραπέζι. Εργασιακά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι σχέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος». Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη «σε αυτή την ιστορική πορεία που αφήσαμε πίσω μας αλλά και σε αυτή που θα διανύσουμε ζήσαμε και θα ζήσουμε θέματα ειδικού χειρισμού τα οποία προσεγγίζουμε από τελείως διαφορετικές θεμελιακές βάσεις». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ονοματολογική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στην χώρα μας και την Βόρεια Μακεδονία και που κατά την επίλυσή της αναδείχθηκαν έντονες διαχωριστικές γραμμές, όπως σημείωσε, ανάμεσά στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη στη συνταγματική αναθεώρηση η κα Γεροβασίλη είπε ότι έδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό διαφορετικές αξιακές θέσεις σε ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δημόσιος έλεγχος των κοινωνικών αγαθών, το ενιαίο δημόσιο κοινωνικής ασφάλισης και οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας.
«Όλα αυτά συγκλίνουν στο ότι οραματιζόμαστε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση πιστεύουμε πως πάντα εμφανίζονται ζητήματα που θα μπορούμε, και σε κάποιες φορές θα επιβάλλεται, να συμπλεύσουμε και πάντα θα είναι αυτονόητη η συνεννόηση. Έτσι, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία εποχή συνεχών προκλήσεων. Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Είναι αυτονόητο πως μπορούμε να συζητήσουμε για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις που μας αφορούν εξίσου όλους. Αυτονόητο, τέλος, ότι μπορούμε να καταδικάσουμε από κοινού φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και φίμωσης της διαφορετικής άποψης. Είναι επίσης σημαντικό για όλους μας, στο πλαίσιο των διαφωνιών να κυριαρχεί ο πολιτικός πολιτισμός, όχι ο κιτρινισμός, να υπάρχει αντιπαράθεση θέσεων που θα συνοδεύονται από προτάσεις, να αρθρώνεται ένας πολιτικός λόγος ουσίας και όχι συνθηματολογίας, να κυριαρχούν επιχειρήματα και όχι στείρες κόντρες» είπε προσθέτοντας πως μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχουν μεγάλες διαφορές αλλά ο ελληνικός λαός χρειάζεται και επιθυμεί εμείς οι ίδιοι να διατυπώνουμε καθαρά με ίσους όρους τις απόψεις μας και όπου υπάρχουν περιθώρια θα αναζητούμε συναίνεση των δύο ή και περισσότερων κομμάτων.
«Τα κόμματα στη δημοκρατία είναι ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος. Επομένως θεωρούμε ότι οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο συνέδριό σας θα επηρεάσουν στο μέλλον και τις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις μας, θα επηρεάσουν τελικά το μέλλον της χώρας. Για αυτό εύχομαι για άλλη μία φορά καλή επιτυχία στο συνέδριό σας» ολοκλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
Χρηστίδης: Τα κόμματα υπάρχουν για να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον
«Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και να βλέπουν τους πολίτες της χώρας τους να πηγαίνουν μπροστά» τόνισε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Παύλος Χρηστίδης ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρηστίδης είπε πως σε στιγμές εξαιρετικά μεγάλης κρίσης το ΠΑΣΟΚ πριν περίπου 10 χρόνια επέλεξε να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και να πάει απέναντι σε αυτούς οι οποίοι δόμησαν μύθους γύρω από Greek statistics ή δήθεν αντιμνημόνια.
«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν ονειρευόμαστε το που θέλουμε να πάμε αύριο. Διότι πράγματι υπάρχουν μια σειρά δεδομένων στα οποία μπορούμε να επιτύχουμε μια πολύ μεγάλη συναίνεση και συνεννόηση. Και αυτά τα ζητήματα είναι όλα αυτά τα οποία χαρακτηρίζουμε ως εθνικά ζητήματα, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, δημογραφικό» είπε προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε πίσω τους πολιτικούς συναισθηματισμούς και τον οπαδισμό στην πολιτική και το ανάθεμα γενικώς και αορίστως. Να δουλέψουμε για τον πολίτη, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους, τους νέους που έχουν μια σειρά από εμπόδια στην κανονική καθημερινή τους ζωή και η ενασχόληση με την πολιτική τους μοιάζει κάτι το οποίο είναι ξένο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως οι περισσότεροι οι οποίοι ασχολούνται σήμερα με την πολιτική ξέρουν ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει την πολιτική ως κάτι με πολύ μεγάλη απόσταση προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα της χώρας εφόσον θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η οποία θα δουλεύει». Επισημαίνοντας «ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές των επαγγελματιών πολιτικών» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΙΝΑΛ είπε πως «εχει έρθει η ώρα να αφήσουμε στην άκρη αντιλήψεις οι οποίες στοίχισαν στην πορεία της χώρας μας, αντιλήψεις τις οποίες έχουμε δει συνολικά από όλα τα πολιτικά κόμματα και να δημιουργήσουμε θεσμούς οι οποίοι εγγυώνται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία».
Ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε την ανάγκη όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν ίσες ευκαιρίες για όλους φέρνοντας ένα νέο μοντέλο στην πολιτική ζωή του τόπου, με ένα νέο ήθος το οποίο διαπερνά όλους όσους μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο, όλους όσους θέλουν να εμπνεύσουν τους πολίτες της χώρας μας να βγουν μπροστά.
«Είναι προφανές ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να βρούμε πολλά τα οποία μας ενώνουν. Και είναι προφανές ότι και αυτά τα οποία μας χωρίζουν είναι πάντοτε στοιχεία τα οποία πρέπει να τα κρατάμε για να βοηθάμε με σύνθεση και ομόνοια την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά.
Σε αυτή την διαδικασία κάθε συνέδριο είναι ένα συνέδριο το οποίο βοηθά τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τον πολιτικό τους λόγο. Μια εβδομάδα πριν το ΠΑΣΟΚ έκανε το δικό του, με στόχο να διαμορφώσει τις προτάσεις για το αύριο.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ θα κάνετε το ίδιο και για τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό αν θέλετε είναι η δύναμη των πολιτικών κομμάτων, αυτό είναι η δύναμη της δημοκρατίας, αυτό θέλουμε να είναι και η δύναμη της πατρίδας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Γκιόκας: Σοβαρές και απρόβλεπτες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο
Την εκτίμηση πως «κυοφορούνται πολύ σοβαρές αλλά και πολύ απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα μας ανεπηρέαστη», εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας χαιρετίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΚΕ «παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται στο έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης, η πραγματικότητα αλλά κυρίως η διαφαινόμενη δυναμική των εξελίξεων είναι μάλλον διαφορετική». Οπως είπε μάλιστα «προεόρτια αυτών των εξελίξεων ζούμε ήδη» αναφερόμενος σε προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με υπαρκτό τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης, τεραστίων διαστάσεων εμπορικούς πολέμους και σφοδρές γεωπολιτικές συγκρούσεις, ανακατατάξεις σε συμμαχίες που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν ακλόνητες.
«Η Ελλάδα είναι από όλες τις απόψεις στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων. Ο ξεριζωμός ανθρώπων, οι προσφυγικές ροές, τα αδιέξοδα στη διαχείρισή τους είναι ένα δείγμα μόνο. Αύριο οι κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι. Θεωρούμε ότι η κυρίαρχη πολιτική, τη σκυτάλη της οποίας έχει πάρει η δική σας κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα που γεννά για τον ελληνικό λαό η πορεία αυτών των εξελίξεων. ‘Αλλωστε, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν έχει να κάνει με την ικανότητα της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, του ενός ή του άλλου κυβερνητικού παράγοντα. Είναι πολύ βαθύτερο» είπε ο κ. Γκιόκας τονίζοντας πως αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο το δρόμο ανάπτυξης που έχει ως κινητήριά του δύναμη μόνο το κέρδος. «Αυτός ο δρόμος είναι που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, καταστρέφει το περιβάλλον και καμία κυβερνητική διαχείριση, είτε η λεγόμενη φιλελεύθερη, η σοσιαλδημοκρατική, είτε όποιο άλλο μείγμα ή παραλλαγή τους δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γκιόκα, η αντίληψη του ΚΚΕ για το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετική. Όπως ανέφερε, στην ομιλία του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ «η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι καινοτόμες εφαρμογές που πολλαπλασιάζονται απαιτούν και καινοτόμες κοινωνικές σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας. Μόνο έτσι μπορούνε να λειτουργήσουν πραγματικά για την υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών προς την πραγματική απελευθέρωση του ανθρώπου».
Αναφερόμενος στο κόμμα του ο κ. Γκίοκας προσέθεσε:«Παρά τις μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ξέρετε ότι το ΚΚΕ ακολουθεί πολιτική αρχών χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Το έχουμε επιβεβαιώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Το δείξαμε και πρόσφατα στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και σε άλλες κοινοβουλευτικές και όχι μόνο διαδικασίες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον προσδοκώντας αντίστοιχη στάση και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους».
Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο Γ. Γκιόκας σημείωσε: «Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ, με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο, διατυπώνει την κριτική του απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα κόμματα πάνω σε διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές, πάνω στα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων, έτσι ώστε να βοηθούν το λαό να βγάζει και τα σωστά συμπεράσματα».
Σακοράφα: Έλεγχος στην εξουσία
«Στο ΜΕΡΑ 25 πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μόνη εγγύηση για τη δημοκρατία είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας του πολίτη να ελέγχει άμεσα και αποφασιστικά την εκάστοτε εξουσία ώστε αφενός να νιώθει και να είναι ρυθμιστής της ζωής του και αφετέρου να αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της ευθύνης και να την αναλαμβάνει» τόνισε η Σοφία Σακοράφα εκπροσωπώντας το ΜεΡΑ25 στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ. Οπως είπε, αυτή την αντίληψη υπηρετούν μέχρι σήμερα οι προτάσεις του ΜεΡΑ25, στο νομοθετικό έργο της Βουλής, και με τελευταίο και κορυφαίο παράδειγμα τις προτάσεις του στη συνταγματική αναθεώρηση.
«Αυτή την αντίληψη υπηρετεί ειδικότερα η πρότασή μας για τα διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, ένας πρωτοποριακός θεσμός που πιστεύουμε ότι δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να είναι διαρκώς πρωταγωνιστής και όχι απλά άπαξ αναθέτων. Και αυτό στη σημερινή ιδιαίτερα ρευστή και κρίσιμη συγκυρία είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο για να νιώθει ο πολίτης ασφαλής. Η ασφάλεια είναι όντως ιερό δικαίωμα του πολίτη. Ως δικαίωμα όμως δεν επιβάλλεται αλλά παρέχεται» σημείωσε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 προσθέτοντας πως « η παγκόσμια κρίση ανέδειξε ότι όσα θεωρούσαμε επιμέρους ανεξάρτητα προβλήματα του συστήματος που μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και επηρεάζουν απόλυτα το ένα το άλλο».