Νέες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, νοικοκυριά και ανέργους προωθεί η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά.
«Βούληση μας είναι να μειώσουμε άμεσους και έμμεσους φόρους . Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, συνδεόντας τη μείωση των φόρων με την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε την μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονικό χώρο. Το 80% του πρόσθετου χώρου θα είναι μείωση φόρων και το 20% αυξήσεις δαπανών, εκεί που υπάρχουν ανάγκες και κοινωνικές ευαισθησίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ΕΝΦΙΑ
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε βέβαιος για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο .
Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών τα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί όπως είπε τον Μάιο.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια .
Όπως είπε η αύξηση της φορολόγησης θα γίνει σε ζώνες και στόχο θα έχει την δικαιότερη φορολόγηση των ακινήτων.
Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:
α) Συντελεστής Θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο:
β) Συντελεστής Χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου:
γ) Συντελεστής Άρδευσης , ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
ε) Συντελεστής Κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία.
Τι προβλέπεται για το κοινωνικό μέρισμα
Εντός των επόμενων ημέρων θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το ποσό που θα διανεμηθεί καθώς και οι δικαιούχοι του μερισματος θα ανακοινωθούν πιθανότατα πριν την Πέμπτη.
Οι άνεργοι θα είναι μία από τις κοινωνικές ομάδες που θα λάβει το συγκεκριμένο μέρισμα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. «Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες αλλά υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Εισφορά αλληλεγγύης
ο κ. Σταϊκουράς έχρισε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021.«Η εισφορά αλληλεγγύης θα μειωθεί και θα καταργηθεί εως το τέλος της τετραετίας. Το ξήλωμα ξεκινάει το 2021, αν υπάρξει νωρίτερα δημοσιονομικός χώρος, θα καταργηθεί νωρίτερα καθώς ειναι προτεραιότητά μας» τόνισε ο κ. Σταϊκουράς.
Οι αντικειμενικές αξίες
Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει επέκταση και εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας, καθώς σημαντικό μέρος της περιουσίας παρέμεινε για μακρά περίοδο εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, με αντίστοιχη επίπτωση στην κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.
Υποστηρίζει πως απώτερος στόχος είναι, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του πλαισίου να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία οικονομικά πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.
Με τις δεσμεύσεις έναντι των θεσμών να αφορούν σε ένα νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών έως τον Μάιο του 2020 , το νομοσχέδιο προβλέπει ότι συνιστάται Επιτροπή με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, καθώς και εκπροσώπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και εμπειρογνωμόνων, για την εισήγηση επί της διαμόρφωσης των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, σε αντικατάσταση του προηγούμενου αναποτελεσματικού καθεστώτος πολυκερματισμού με σωρεία επιτροπών και διαδικασιών.
Προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα αυτής να ζητά τη συνδρομή ή τη συμμετοχή οποιοσδήποτε άλλου δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα ή προσώπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και τη χορήγηση μη προσωποποιημένων στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς.