Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει αμοιβή 500.000 ευρώ για οποιαδήποτε πληροφορία που θα βοηθήσει στις έρευνες της για τους μυστηριώδους ληστές που διέρρηξαν το μουσείο της Δρέσδης.
Η εισβολή – αστραπή των ληστών την Δευτέρα στο μουσείο του Πράσινου Θόλου (Grunes Gewolbe), που φιλοξενεί μία από τις σπουδαιότερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη, έχει αφήσει τους ερευνητές μπερδεμένους.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαξονίας Χορστ Χορστ Κρέτσμαρ και ο εισαγγελέας Κλάους Ρέβεκαμπ σε ανακοίνωσή τους.
«Προσφέροντας σήμερα αμοιβή μισού εκατομμυρίου ευρώ για την παροχή στοιχείων που οδηγούν στη σύλληψη των δραστών οι οποίοι εισέβαλαν στον Πράσινο Θόλο στη Δρέσδη , οι ερευνητές… κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να φέρουν πίσω τα κλεμμένα αντικείμενα και να συλλάβουν τους υπευθύνους», τόνισαν.
Η αστυνομία επίσης ανέφερε ότι ομάδα 40 ερευνητών εργάζεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Των ερευνών ηγείται το τμήμα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος των κρατικών εισαγγελέων της Σαξονίας.
Βίντεο – ντοκουμέντο από τη ληστεία
Οπτικοακουστικό υλικό από την κάμερα ασφαλείας δείχνει δύο άνδρες να εισβάλουν μέσα από ένα παράθυρο με κάγκελα.
Λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, τέσσερις διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν μέσα σ’ αυτό το μουσείο και στη συνέχεια να διαφύγουν και μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, άρπαξαν τα πολύτιμα αντικείμενα.
Τα οπτικοακουστικό υλικό εμφανίζει δύο άνδρες να σπάνε με σφυρί μια προθήκη μέσα στην οποία βρίσκονταν κοσμήματα. Οι φρουροί ασφαλείας αντιλήφθηκαν το περιστατικό και τηλεφώνησαν γρήγορα στην αστυνομία που έφτασε πέντε λεπτά αργότερα, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.
Η πολύτιμη λεία
Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.
Τη συλλογή που περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους, γλυπτά και κοσμήματα, κάποια από χρυσάφι και ασήμι, άρχισε τον 18ο αιώνα ο Αύγουστος ο Δυνατός, Εκλέκτορας της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιάς της Πολωνίας.
Οι κλέφτες, που ακόμα διαφεύγουν, άρπαξαν δέκα κοσμήματα και θησαυρούς που έφεραν συνολικά αρκετές «εκατοντάδες» διαμάντια, ανάμεσά τους ένα σπαθί του οποίου η λαβή είναι επικαλυμμένη με εννέα μεγάλα διαμάντια και 770 μικρά διαμάντια, καθώς και τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Έντεκα αντικείμενα εκλάπησαν ολόκληρα, ενώ τμήματα ακόμη τριών πολύτιμων αντικειμένων λείπουν επίσης.
Άλλα αντικείμενα που εκλάπησαν περιλαμβάνουν ένα μέρος του διαμαντένιου περιδέραιου της βασίλισσας Αμαλίας της Βαυαρίας με περισσότερα από 600 διαμάντια.
Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η πολιτιστική αξία των κλοπιμαίων, που περιλαμβάνει τρία σετ κοσμημάτων του 18ου αιώνα, είναι μεγαλύτερη από την αγοραία τους αξία. Φοβούνται ότι τα κοσμήματα αυτά θα κοπούν και θα πουληθούν σε μικρότερα κομμάτια.
Το διαμάντι 49 καρατίων
Ένα διαμάντι 49 καρατίων είναι ανάμεσα στα σχεδόν δέκα πολύτιμα αντικείμενα που εκλάπησαν τη Δευτέρα στη θεαματική διάρρηξη στο μουσείο της Δρέσδης.
Το λευκό της Δρέσδης, επίσης γνωστό ως λευκό διαμάντι της Σαξονίας, είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα κοσμήματα της συλλογής του Αυγούστου του Δυνατού, Εκλέκτορα της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.
Ενσωματωμένο σε μια επωμίδα, αυτό το διαμάντι των σχεδόν 50 καρατίων αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1728 από τον Αύγουστο τον Δυνατό έναντι ποσού που θεωρείται «σχεδόν ασύλληπτο» για την εποχή εκείνη – 200.000 τάλερ (παλιού γερμανικού νομίσματος), αναφέρει το μουσείο στον ιστότοπό του.
Η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Άκερμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι: «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».
Το κομμάτι που εκλάπη «έχει μεγάλη αξία γιατί θεωρείται ότι είναι μια πέτρα πολύ υψηλής ποιότητας. Η καθαρότητα δεν είναι γνωστή για αυτό το διαμάντι, αλλά υποθέτοντας ότι έχει σχετικά καλή καθαρότητα, είναι μια πέτρα αξίας ενδεχομένως 10 έως 12 εκατομμύρια δολαρίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομπίας Κόρμιντ, γενικός διευθυντής της εταιρίας 77Diamonds. Αν οι ληστές το έχουν στα χέρια τους, πέτυχαν «τζακ-ποτ», πρόσθεσε.