Από την «πολιτική» στην «οικονομική» διπλωματία

Οι γεωπολιτικές και μαζί οι διεθνείς συνθήκες τείνουν να αλλάξουν δραματικά τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη

Οι γεωπολιτικές και μαζί οι διεθνείς συνθήκες τείνουν να αλλάξουν δραματικά τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη.

Οι όποιες σταθερές είχαν οικοδομηθεί μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ υπό την επίδραση της μόνης υπερδύναμης εξασθένισαν σταδιακά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που εμπνεύσθηκαν την παγκοσμιοποίηση , επιδίωξαν και επέβαλαν την ελευθερία του εμπορίου και της κίνησης κεφαλαίων στον κόσμο προκειμένου να διατηρήσουν την  υπεροχή τους και να επιβεβαιώσουν την επικράτησή τους στο χρόνο, ευνοήθηκαν αρχικώς αλλά άθελά τους επέτρεψαν και σε άλλες δυνάμεις να εκμεταλλευθούν τις νέες συνθήκες, να κερδίσουν αγορές, να ανέλθουν οικονομικά, να δημιουργήσουν βάσεις ισχύος και επιρροής και να αμφισβητήσουν εντέλει την πρωτοκαθεδρία τους.

Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντελήφθησαν τα κέρδη των Ευρωπαίων, των Κινέζων, των Ρώσων, των Ινδών, των Βραζιλιάνων και άλλων κινήθηκαν αμυντικά, έφεραν τον Τραμπ στην εξουσία και αυτός δεν δίστασε να στραφεί στον προστατευτισμό προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ωστόσο μάλλον ήταν αργά και η μέθοδός του δεν ήταν η καλύτερη.

Αυτή τη στιγμή η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ απειλείται, ο διεθνής τους ρόλος υποχωρεί και ο κόσμος τείνει να γίνει πολυπολικός γεμάτος ανταγωνισμούς και εμπορικούς πολέμους.

Η Ευρώπη επίσης δεν είναι διπλωματικά ενιαία, κάθε χώρα αναζητεί ευκαιρίες και δυνατότητες σε αυτό το νέο κόσμο, οι γερμανοί θέλουν να διατηρήσουν το εξαγωγικό τους πλεονέκτημα, οι γάλλοι επίσης να πάρουν το δικό τους μερίδιο και οι βρεταννοί την επομένη του  αναμενόμενου Brexit θα θελήσουν να κινηθούν δυναμικά και να διεκδικήσουν νέα θέση και παρουσία δίπλα στις ΗΠΑ στους εντεινόμενους διεθνείς ανταγωνισμούς.

Αυτή η νέα γεωπολιτική συνθήκη που τείνει να διαμορφωθεί  δεν μπορεί να είναι αδιάφορη για εμάς και την ελληνική  διπλωματία.

Σε καθεστώς εμπορικών πολέμων η πολυτέλεια της τυπικής «πολιτικής» διπλωματίας δεν αρκεί, παρά επιβάλλεται να εμπλουτιστεί από ισχυρά στοιχεία «οικονομικής» διπλωματίας. Σε καιρούς όπου επανακάμπτουν οι διακρατικές συμφωνίες και η ελληνική οικονομία διεκδικεί την επανένταξή της στο διεθνές οικονομικό σύστημα είναι απαραίτητο η διπλωματία μας να κινηθεί δυναμικά και να εξελιχθεί σε παράγοντα προαγωγής των ελληνικών πριοϊόντων στο εξωτερικό και σε μηχανισμό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Αυτό τον καιρό έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να μεταρρυθμίσει την ελληνική διπλωματία, να διευρύνει τους ορίζοντές της και να την καταστήσει πραγματικό αρωγό μιας εθνικής προσπάθειας οικονομικής αναγέννησης.

Η προσαρμογή της ελληνικής διπλωματίας στις νέες συνθήκες είναι επιβεβλημένη και δεν υπάρχουν περιθώρια για τις συνήθεις ελληνικές συντεχνιακές αντιδράσεις, που μόνο αναστολές και καθυστερήσεις μπορούν να εγγυηθούν.

Οι καιροί επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις παντού..

      

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.