Στα 43,8 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να μεταβεί σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.
Αυτό προκύπτει από το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΣΕΚ, το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, περί το 30% των νέων ταξινομήσεων σε δέκα χρόνια από σήμερα θα είναι ηλεκτροκίνητο. Έως το 2030 εκτιμάται ότι θα ταξινομηθούν συνολικά 275.133 οχήματα εκ των οποίων τα 82.422 θα είναι ηλεκτρικά οχήματα.
Ο ιδιαιτέρως φιλόδοξος σχεδιασμός προβλέπει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 8 με 9 γιγαβάτ. Από αυτά, όπως υποστήριξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ένα μεγάλο ποσοστό θα εγκατασταθεί σε εκτάσεις της ΔΕΗ στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές. Επιπλέον, περί το 2025 εκτιμάται ότι θα αρχίσει και η ανάπτυξη των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που παίρνει η κυβέρνηση, με βάση το ΕΣΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης θα συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό των πολιτικών και την εκπόνηση ενός master plan – θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2020 – για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, οι οποίες αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από την απολιγνητοποίηση
Οι τέσσερις πυλώνες του νέου ΕΣΕΚ είναι οι εξής:
■ Διατήρηση της βιοποικιλότητας, διαχείριση των δασών και προστασία των παράκτιων πόλεων από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
■ Ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας και μείωση των εκπομπών
■ Διαχείριση των αποβλήτων
■ Οριζόντια πολιτική για την κυκλική οικονομία, περιορισμός των αποβλήτων και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.
Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ ανεβάζει κατά 10 εκατ. ευρώ τις επενδύσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο που προέβλεπε 33 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, εννέα δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε υποδομές σε ΑΠΕ, 5,5 δισ. ευρώ σε υποδομές ηλεκτρικού συστήματος, 1,3 δισ. ευρώ σε νέες θερμικές μονάδες, 3,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), 2,2 δισ. ευρώ σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου, 2 δισ. στο δίκτυο και την αποθήκευση αερίου, 800 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία, 11 δισ. ευρώ στην ενεργειακή απόδοση, και 2 δισ. ευρώ σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση πλημμυρών.