Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών μετά την αναχώρηση του Γηρυόνη από την Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής τα στελέχη του Λ.Σ. από τις 07.00 της Τρίτης έως την ίδια ώρα της Τετάρτης προχώρησαν στη διάσωση 177 προσφύγων και μεταναστών και στη σύλληψη τριών διακινητών σε τρία διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Κω. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο 24ωρο από Δευτέρα προς Τρίτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό έρευνας – διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο.
Επίσης από το πρωί της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης άλλοι 234 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους ενώ συνελήφθησαν 3 διακινητές σε έξι διαφορετικά περιστατικά που εξελίχθηκαν στα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.
Ακόμη χθες το πρωί 578 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά με δυο επιβατηγά πλοία προερχόμενοι από Μυτιλήνη, Χίο, Κω και Λέρο.
Την ίδια στιγμή στη Λέσβο αυτή τη στιγμή παραμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτροποίησης αλλά και σε άλλους χώρους 18.692 μετανάστες και πρόσφυγες, στη Χίο 7591, στη Κω 4385 και στη Σάμο 7591.
Αντιδράσεις στη Σάμο
Επιπροσθέτως μετά τη Μυτιλήνη σειρά είχε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου για μετανάστες. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ο δήμαρχος να αναλάβει και να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπολοίπων νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό καθώς επίσης και με τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και από κοινού να προχωρήσουν στον σχεδιασμό επίλυσης του προβλήματος.
Έπειτα αντιπροσωπεία όλων των Δήμων και με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις να μεταβούν στην Αθήνα και να μεταβιβάσουν τα αιτήματα στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Τα αιτήματα του Δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, δημιουργία μίας μικρής κλειστού τύπου δομής εκτός οικιστικής περιοχής και ενίσχυση του νοσοκομείου Σάμου καθώς και την στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας. Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει πλοίο από το λιμάνι της Σάμου, μεταφέροντας 217 άτομα για τον Πειραιά.
Ψάχνουν πληρώματα για τα νέα σκάφη του Λ.Σ.
Την ίδια στιγμή συζητήσεις προκάλεσε σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος η στελέχωση των 10 υπερσύγχρονων ταχυπλόων σκαφών που αποτελούν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως λένε ενώ υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις στο Σώμα και για αύξηση των οργανικών θέσεων εργασίας εν τούτοις η κυβέρνηση στις πρόσφατες ανακοινώσεις της για την διαχείριση του προσφυγικού δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή δεν έκανε καμία αναφορά για προσλήψεις στο Λ.Σ.
Συνδικαλιστές του Σώματος εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την «πηγή προέλευσης» πληρωμάτων για τα νέα σκάφη τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά από τα μέσα του 2020 έως τις αρχές του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες με τα ως τώρα δεδομένα τον γρίφο καλείται να λύσει ο Αρχηγός του Σώματος κ. Θεόδωρος Κλιάρης ώστε να «αντλήσει» πληρώματα μέσα από το υπάρχον προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους συντάκτες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ερωτηθείς από το «Βήμα» για το εάν προτίθεται να «ξεπαγώσει» τον Νόμο 4029/2011 με τον οποίο συστάθηκε Επικουρική Ακτοφυλακή απάντησε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ωστόσο αυτός επιθυμεί μόνιμο προσωπικό στο Λ.Σ. λέγοντας ότι: «Το Λιμενικό Σώμα, έχει πράξει πολλά και σημαντικά αποτελέσματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του μεταναστευτικού / προσφυγικού, όμως χρειάζεται ενίσχυση. Κι αυτό είναι μία από τις βασικές προεκλογικές μου δεσμεύσεις και της κυβέρνησης. Είναι η ενίσχυση, η αύξηση των οργανικών θέσεων.»
Και είχε προσθέσει: «Το Λιμενικό Σώμα χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Τα χρόνια της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης έχει σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος και πρέπει να το στηρίξουμε. Ήδη είμαστε σε μία φάση αξιολόγησης των αιτήσεων για τους 250 αξιωματικούς και λιμενοφύλακες αλλά το Λιμενικό έχει πολυεπίπεδο έργο.»
Παράλληλα, είχε συμπληρώσει, «τρέχουμε γρήγορα το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού. Μελετάμε προτάσεις για το πώς μπορούμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες για την περαιτέρω ενίσχυση και αναφέρομαι στο θέμα των θερμικών καμερών…».
Ο «Γηρυόνης» έφυγε, οι αυξημένες προσφυγικές ροές επέστρεψαν
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών μετά την αναχώρηση του Γηρυόνη από την Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών μετά την αναχώρηση του Γηρυόνη από την Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.