Μετά τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, λόγια ευγνωμοσύνης για τους έλληνες πυροσβέστες, χειροκροτήματα, «μπράβο» αλλά και ευχαριστίες από τον απλό κόσμο στο Δυρράχιο αλλά και στη περιοχή Θουμάν περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων. Εκεί όπου παρακολουθούν τους άντρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών να ψάχνουν στα ερείπια των σπιτιών τυχόν εγκλωβισμένους.Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κάτοικοι του Θουμάν χθες κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμών «φαίνεται πως είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις». Ως το μεσημέρι της Τετάρτης οι έλληνες πυροσβέστες που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες αποστολές είχαν απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και τρία ακόμη χωρίς τις αισθήσεις τους.
Όπως λένε όπου καλούνται να συνεισφέρουν δίνουν μάχη με το χρόνο ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται και όταν εντοπίσουν εγκλωβισμένους χρειάζονται για αρκετή ώρα προσεκτικές κινήσεις για να τους βγάλουν με ασφάλεια. Όσο για τα κτίρια όπου επιχειρούν αναφέρουν πως είναι κυρίως παλιές κατασκευές με υλικά τέτοια που δεν θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το κτίριο σε περίπτωση σεισμικής δόνησης.
Επισημαίνουν πως εφόσον το κτίριο είναι χτισμένο με τούβλα τότε η κατάρρευση είναι μεγάλη ενώ και για αυτούς το περιβάλλον όπου επιχειρούν δεν είναι ασφαλές και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Υπενθυμίζεται πως στη γειτονική χώρα μετέβησαν την Τρίτη κλιμάκια της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 27 άτομα και της 5ης ΕΜΑΚ (με έδρα τα Γιάννενα) με 15 άτομα.
Η ομάδα από την Ελευσίνα μετέβη στην Αλβανία με δύο διασωστικούς σκύλους, ειδικό εξοπλισμό και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας C-130, ενώ η ομάδα από τα Ιωάννινα μετέβη με ειδικά πυροσβεστικά οχήματα.
Επίσης και οι δυο ομάδες διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και αποθέματα διατροφής για τουλάχιστον μια εβδομάδα ενώ ήταν από τις πρώτες ξένες αποστολές διασωστών στη γειτονική χώρα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται…Η επονομαζόμενη και ως «διπλωματία των σεισμών» επανήλθε στο προσκήνιο μετά το σεισμό στην Αλβανία και την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας με την αποστολή κλιμακίων της ΕΜΑΚ φέρνοντας κοντά τους δυο λαούς. Πριν από 20 χρόνια (17 Αυγούστου 1999) στελέχη της ίδιας υπηρεσίας με τις φόρμες τους που φέρουν την ελληνική σημαία εστάλησαν στην Τουρκία που είχε δεχθεί το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 Ρίχτερ με χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Όταν απεγκλώβισαν ένα παιδί ακούστηκε το ευχαριστώ το πατέρα. Στη συνέχεια αποτέλεσε πρωτοσέλιδο σε τουρκική εφημερίδα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να αποκαλούν τους έλληνες πυροσβέστες ως ήρωες. Στις 9 Σεπτεμβρίου τούρκοι πυροσβέστες σπεύδουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τους έλληνες συναδέλφους τους και χειροκροτούνται από συγγενείς εγκλωβισμένων. Επίσης κλιμάκια της ΕΜΑΚ έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες για να συνεισφέρουν για απεγκλωβισμούς ατόμων μετά από σεισμική δόνηση όπως στην Αρμενία.
Επέστρεψε η «διπλωματία των σεισμών»
Μετά τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, λόγια ευγνωμοσύνης για τους έλληνες πυροσβέστες, χειροκροτήματα, «μπράβο» αλλά και ευχαριστίες από τον απλό κόσμο στο Δυρράχιο αλλά και στη περιοχή Θουμάν περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.