Μια απρόσμενη αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία) μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Ρωτήθηκε για το πώς είναι η «χημεία» του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι πάρα πολύ καλή. Τον βλέπω συμπαθέστατο και μου αρέσει ότι έχει έναν πολιτικό πολιτισμό. Δεν τον έχουν όλοι στη ΝΔ. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι το κόμμα του» είπε για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσουμε να διαφωνούμε έντονα, να υπάρχει μια αντιπαράθεση στη βάση αυτού του πολιτικού πολιτισμού».
Για τον κ. Μητσοτάκη μίλησε και η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη Δανάη Στράτου. «Εγώ δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Μου φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει καλό και μου φαίνεται συμπαθής» τόνισε. Κατά τα λοιπά, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μία φορά το 2010-2011 που με είχε πάρει τηλέφωνο και ήθελε τη γνώμη μου για τα μνημόνια κ.τ.λ. Ηταν μια καλή συζήτηση, ιδίως για την Ευρώπη. Η δεύτερη ήταν τώρα για το θέμα των αποδήμων» δήλωσε. Το θέμα όμως έχει και συνέχεια…
Αποκαλυπτική, όπως διαπιστώσατε διαβάζοντας το παραπάνω, είναι η αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και για το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι. Υποθέτω ότι θα αιφνιδίασε και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός κι αν δεν είδαν τη συνέντευξη Βαρουφάκη. Και το λέω αυτό επειδή γνωρίζω εκ των έσω ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τα στελέχη του να μην την… πέφτουν στον Βαρουφάκη, γιατί τον θεωρεί «δυνάμει σύμμαχο». Σε μια επόμενη υποθέτω – οραματιζόμενη από τον κ. Τσίπρα – εκλογική… νίκη.
Δεν ξέρω τι θα πράξει από εδώ και πέρα μετά το άνοιγμα του Βαρουφάκη στον Μητσοτάκη. Δεν ξέρω δηλαδή εάν θα αναθεωρήσει τη στάση του ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Γιάνη. Θα φανεί στην πορεία.
Οταν τα τοπικά και κομματικά κριτήρια υπερισχύουν των επαγγελματικών
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή οι τοποθετήσεις διοικητών νοσοκομείων. Κυρίως αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες όπου πρόσωπα και πράγματα είναι γνωστά σε όλους…
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 80χρονου Κώστα Πατέρα. Τοποθετήθηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή του. Στην πραγματικότητα το Μαξίμου είναι αυτό που παρενέβη και ανάγκασε τον κ. Πατέρα σε παραίτηση. Ποιος είναι ο κ. Πατέρας; Πολιτευόταν στο παρελθόν με τη ΝΔ και τα τελευταία χρόνια με τους ΑΝΕΛ και τον ΛΑΟΣ.
«Η επίθεση στο πρόσωπό μου εξυπηρετεί προσωπικές φιλοδοξίες και έχω την αίσθηση ότι είναι και μια ευκαιρία ορισμένοι να εκτονωθούν, έχοντας μίσος εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πατέρας θέλοντας να αιτιολογήσει την επίθεση που δέχτηκε.
Αξιοπρόσεκτες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις που έρχονται από τα Κύθηρα, όπου κατά μία εκδοχή το πρόσωπο που έχει τοποθετηθεί διοικητής στο «Τριφύλλειο» νοσοκομείο Κυθήρων δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να περιμένει την άνοδο της ΝΔ στις εκλογές για να τοποθετηθεί διοικητής στο νοσοκομείο. Οι αντιδράσεις, μου λένε, ήταν σφοδρές, τόσο που οδήγησαν σε παραίτηση τη γραμματέα της τοπικής κομματικής οργάνωσης του νησιού Αδαμαντία Κορώνη, η οποία να σημειώσω ότι εκθείαζε τα προσόντα του προηγούμενου διοικητή που είχε διορισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ…
Στην περίπτωση των νέων διοικητών των νοσοκομείων φαίνεται πως το κομματικό κριτήριο υπερισχύει του επαγγελματικού. Κάτι που
γίνεται ακόμη πιο αντιληπτό όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε διακηρύξει προεκλογικά ότι οι επιλογές δεν θα γίνονται με κομματικά κριτήρια:
«Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες τής 7ης Ιουλίου.
Τα βουλκανιζατέρ
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί παραίτηση Κικίλια, για να απαντήσει η κυβέρνηση ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νικαίας, και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση».
Ο Κουτσούμπας στην έδρα του!
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είναι μόνο ο γραμματέας του ΚΚΕ, είναι και βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών. Με αυτή την ιδιότητα το τελευταίο διάστημα έχει πάρει σβάρνα τους δήμους της Δυτικής Αθήνας. Σήμερα (Τετάρτη) θα βρεθεί στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και το σωματείο των εργαζομένων στον δήμο. Πριν από δύο βδομάδες επισκέφτηκε τον Δήμο Ιλίου και είχε αντίστοιχες συναντήσεις. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του στα δυτικά θα είναι τα σχολεία της Πετρούπολης. Και όλα αυτά λίγους μήνες μετά τις εκλογές, και όχι πριν, όπως συνηθίζουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Δεν τον πείραξε που δεν έγινε υπουργός
Πρέπει ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας να είναι απόλυτα ικανοποιημένος. Και ο Αλέξης Τσίπρας
δήλωσε (στην Ολομέλεια) ότι τον συμπαθεί, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε δημοσίως για τη συνεισφορά του ως εισηγητή στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι δε τόση η ικανοποίησή του για όλα αυτά που άκουσε, που δηλώνει ότι δεν τον πείραξε που ο κ. Μητσοτάκης δεν τον έκανε υπουργό. Σε ερώτηση (ραδιόφωνο του Alpha) αν δυσαρεστήθηκε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον επέλεξε για υπουργό απάντησε:
«Οχι, δεν με πείραξε. Δεν με έκανε υπουργό, αλλά η εμπειρία που μου έδωσε, το να είμαι γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας στη συνταγματική αναθεώρηση, επειδή είμαι κοινοβουλευτικός, και τη χάρηκα και την υπηρέτησα».
«Αιτία πολέμου»
Την ίδια ώρα που ο Γιάννης Βρούτσης έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια για να προβάλει το νέο σχέδιό του για το Ασφαλιστικό, το ΚΚΕ, μαθαίνω πως έχει πάρει σβάρνα τις γειτονιές ξεδιπλώνοντας μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Στελέχη του κόμματος περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς, ενημερώνουν τους εργαζομένους, μιλούν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σήμερα (Τετάρτη) σε μεγάλη συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Γιατί όπως έχει ήδη πει ο γραμματέας του, το νέο Ασφαλιστικό είναι «αιτία πολέμου». Θυμίζω ότι το ΚΚΕ είχε χαρακτηρίσει τον νόμο Κατρούγκαλου «νόμο-λαιμητόμο». Τον νόμο Βρούτση πώς θα τον ονομάσει;