Προτροπές πανταχόθεν δέχονται από εχθές οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να επανεξετάσουν προς τα κάτω τις χρεώσεις των δεδομένων. Μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το επίσημο δείπνο του Digital Economy Forum, τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Από το βήμα του 21ο Συνέδριο Infocom World, ο αρμόδιος υπουργός προέτρεψε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να ρίξουν τις τιμές, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Και έχουμε ήδη καλά παραδείγματα στις συνεργασίες μεταξύ μας, που είναι ενέργειες με προστιθέμενη αξία. Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα – με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ – και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία. Αυτό είναι που τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».

Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, προέκυψαν πάντως δύο συμπεράσματα. Από τη μία μεριά, ότι οι φόροι εκτοξεύουν τις τιμές των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Από την άλλη, ότι ο διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ένα επιπλέον 3,7% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Πρωταθλητές στη φορολογική επιβάρυνση στις κινητές επικοινωνίες

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η 10η πιο φθηνή χώρα μεταξύ των μελών της ΕΕ στις τιμές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με αναφορά στις τιμές προ φόρων. Ο μέσος όρος των χρεώσεων για την ΕΕ, για την περίοδο 2014-2018, προσεγγίζει τα 21 ευρώ/πακέτο, και η Ελλάδα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα περί τα 20 ευρώ/πακέτο.

Ωστόσο, οι χρεώσεις στη χώρα μας ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την κατατάσσουν 6η ακριβότερη στην ΕΕ, όταν πρόκειται για χρεώσεις κινητής μετά από φόρους. Ο μέσος όρος κινείται περί τα 28 ευρώ/πακέτο, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι κοντά στα 26 ευρώ/πακέτο.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και το ειδικό τέλος κατανάλωσης, είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και κυμαίνεται μεταξύ 39% και 49%. σ Σημειώνεται ότι ειδικό τέλος έχουν επιβάλλει μόνο η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Μάλτα.

Από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι η χρήση δεδομένων από κινητές επικοινωνίες έχει στατιστικά σημαντική και αρνητική συσχέτιση με την τιμή για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Συγκεκριμένα, μείωση της τιμής δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση της χρήσης δεδομένων από κινητές επικοινωνίες κατά 14,9% (σε επίπεδο σημαντικότητας 1%). Στατιστικά σημαντική και αρνητική, αν και αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με τις υπηρεσίες δεδομένων, είναι και η σχέση μεταξύ τιμής και χρήσης υπηρεσιών ομιλίας. Συγκεκριμένα, μείωση της τιμής ανά λεπτό ομιλίας κατά 10% συσχετίζεται με αύξηση των λεπτών ομιλίας  κατά 1,1% (σε επίπεδο σημαντικότητας 5%).