Η μελλοντική αξία του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί, βάσει ενός δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης», να ανέλθει ως το 2023 στα 7,2 δισ. ευρώ. Όπως διαπιστώνει η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του κλάδου, που έκανε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, το σενάριο με ρυθμό ανάπτυξης 5%, τον οποίο έχουν επιτύχει χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, είναι όχι μόνο ρεαλιστικό, αλλά αποτελεί και μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου.
Η αξία της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα για το 2019 αναμένεται να κλείσει στα 5,66 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2023 θα περιοριστεί σε 6,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από το 2007 μόνο ο υποκλάδος της πληροφορικής έχει απωλέσει 530 εκατ. ευρώ. Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω μια αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ της αξίας της αγοράς Ψηφιακής Τεχνολογίας, φτάνοντας στα 7,2 δισ. ευρώ, αποτελεί μονόδρομο για να επέλθει περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο.
Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, partner & consulting leader της Deloitte, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο Digital Economy Forum 2019 «Leading Greece to Growth», η εν λόγω αύξηση μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2023, που σωρευτικά θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σε βάθος πενταετίας. Σε επίπεδο απασχόλησης αυτό μεταφράζεται σε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ και 415.000 νέες θέσεις εργασίας στους άλλους κλάδους της οικονομίας έως το 2023.
Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τετραετία παρατηρείται στασιμότητα στην ελληνική αγορά ΤΠΕ, καθώς από 5,5 δισ. ευρώ το 2016, η αξία της έπεσε οριακά το 2017 στα 5,47 δισ. ευρώ και το 2018 ανήλθε σε 5,59 δισ. ευρώ. Η συνολική αύξηση της αγοράς από το 2016 ως το 2019 είναι μόλις 0,96%. Διαχρονικά περίπου τα 2/3 της συνολικής αξίας αντιστοιχούν στις τηλεπικοινωνίες. Με βάση τα στοιχεία του κλάδου για το 2018, το πολλαπλασιαστικό παραγόμενο προϊόν του κλάδου στην Ελλάδα είναι ίσο με το 7,1% του ΑΕΠ της χώρας.
Διεθνώς η αξία της αγοράς ΤΠΕ θα ανέλθει το 2019 στα 3,2 τρις. Ευρώ, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξεως του 3,57% σε σχέση με το 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μερίδια τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής είναι πιο ισόρροπα μοιρασμένα.
Η ελληνική αγορά παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό που ανέρχεται σε 2,52%. Με ταχύτερο ρυθμό τρέχουν η Ιρλανδία με 4,65% και η Ρουμανία με 3,49%, ενώ προσεγγίζει τον μέσο όρο και η Βουλγαρία με 2,08% η Βουλγαρία.
Δράσεις και στρατηγικές για μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα
Η υιοθέτηση «digital curriculum» στα σχολεία, η επανεκπαίδευση ανέργων στις ΤΠΕ, τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό επιστημόνων και στελεχών, η στροφή στο Mobile-first design στις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, η ίδρυση «digital innovation hubs», η ανάπτυξη υποδομών για το 5G και η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία τεχνολογικών «Κέντρων Αριστείας» είναι μερικές από τις δράσεις που θα βάλουν σε τροχιά τις 10 στρατηγικές προτεραιότητες του κλάδου ΤΠΕ, όπως αυτές χαρτογραφήθηκαν στη στρατηγική μελέτη της Deloitte.
Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά 10 στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί η στρατηγική του κλάδου:
-Η Ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα
-Η Ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων
-Η Υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain
-Η Ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
-Η Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
-Η Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης
-Η Ανάπτυξη Ψηφιακών Υποδομών
-Η Υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
-Η Υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα, και τέλος
-Η Ανάπτυξη «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από 160 εταιρείες του κλάδου, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό 60% η φορολογία και η έλλειψη προσωπικού και ακολουθεί με 53% η έλλειψη χρηματοδότησης. Με χαμηλότερα ποσοστά προβληματίζει το 28% των επιχειρήσεων το ασφαλιστικό, το 18% η γραφειοκρατία και το μικρό μέγεθος της αγοράς.
Όπως εκτιμούν οι ίδιες οι εταιρείες ΤΠΕ, οι τεχνολογίες που θα έχουν υψηλό αντίκτυπο σε άλλους κλάδους προκειμένου προς αυτές να κατευθυνθούν οι επενδύσεις τους, είναι το υπολογιστικό νέφος, τα big data, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).