Υπάρχουν στιγμές και συγκυρίες στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμη να προκαλεί έκπληξη με τα λεγόμενά του. Αρνητική μεν, αλλά πάντως έκπληξη.

Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση κυριάρχησε με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας προσήλθε με γηπεδική συμπεριφορά, εμφανίστηκε οξύς και εριστικός, επιχείρησε να μετατρέψει μία τέτοια συζήτηση σε πεδίο αντιπαράθεσης γυμνασιακού χαρακτήρα.

Ειδικώς σε ό,τι αφορά τη διάταξη για την αποσύνδεση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έδωσε ρέστα.

Χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ «έσχατο σημείο κατάπτωσης και καιροσκοπισμού» και «μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματος».

Ποιος τα είπε αυτά; Εκείνος που το 2014 χρησιμοποίησε με τρόπο προκλητικό ή μάλλον στραπατσάρισε με τρόπο αναίσχυντο μία συνταγματική διάταξη, δηλώνοντας εκ προοιμίου και απροκάλυπτα ότι δεν θα ψήφιζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι επειδή δεν (θα) του άρεσε το πρόσωπο, αλλά αποκλειστικά ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Πιθανώς να έχει εκνευριστεί, επειδή αυτή η δυνατότητα για τέτοια παιχνίδια δεν θα υπάρχει πια…

Είπε όμως και άλλα ο κ. Τσίπρας την Δευτέρα.

Διαστρεβλώνοντας την πρόταση αναθεώρησης, ανέφερε: «Η ΝΔ προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία! Το αδιανόητο είναι ότι η ΝΔ προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη».

Προφανώς τα λέει αυτά με γνώμονα την δική του αντίληψη και προσέγγιση, δηλαδή όχι το πώς θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά το πώς θα μπορεί να μην εκλεγεί, στο όνομα του καιροσκοπισμού του εκάστοτε αρχηγού της αντιπολίτευσης ή και άλλων.

Εν συνεχεία δε, προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας αυτά: «Μα τόσο σέβεται η ΝΔ το παρελθόν της; τα στελέχη της; την ιστορία της; Πότε είχε η ΝΔ  εκφράσει τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο; Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας; Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν οι Πρόεδροι που έγιναν, αν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;».

Απαντήσεις σε αυτά μπορούν μεταξύ άλλων να εντοπιστούν στα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου, από μία συνέντευξή του της προηγούμενης εβδομάδας. «Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, λέει ανιστόρητα πράγματα, γιατί δεν είναι γνώστης ή δεν θέλει να είναι γνώστης, δεν διαβάζει και δεν μαθαίνει και επιμένει σε αυτήν την αποσπασματική και πρόχειρη θεώρηση που έχει», είχε σημειώσει ο κ. Βενιζέλος (Action 24, 19-11-2019).

Και στη συνέχεια είχε θυμίσει μερικά ιστορικά στοιχεία: «Ο πιο σημαντικός Πρόεδρος την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έτσι, φαντάζομαι ότι αυτό το αποδέχονται όλοι, ως προσωπικότητα, ως ιστορικό μέγεθος», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «Η δεύτερη εκλογή του έγινε με 152 ψήφους το 1990. Την πρώτη δε φορά, το 1980, συγκεντρώθηκαν με την ψυχή στο στόμα οι 180 ψήφοι με μεγάλη επιχείρηση διεύρυνσης της ΝΔ, προκειμένου να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία, με διαδικασίες ταπεινωτικές, αναγκάστηκε να ψηφίσει και ο ίδιος τον εαυτό του και ούτω καθεξής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος είχε περιγράψει και το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η υπό συζήτηση διάταξη δεν αναθεωρούνταν. Υπό μία έννοια ανέδειξε τι έχει πραγματικά στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας:  «Όμως τώρα σκεφθείτε, εάν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ποιο είναι το σενάριο. Δεν θα βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας, γιατί δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι αν επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αδιέξοδη πολιτική, μπορεί και να αλλάξει άποψη, αλλά είναι ένας κίνδυνος. Θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, γιατί αυτό είναι το ισχύον σύστημα, δεν θα έχει κανένα κόμμα πλειοψηφία, και η Βουλή αυτή, της απλής αναλογικής, πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο και θα τον εκλέξει με βάση την ισχύουσα διάταξη, είτε με 151 είτε και με σχετική πλειοψηφία, διότι αλλιώς κινδυνεύει η χώρα να μην έχει ούτε Κυβέρνηση ούτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αυτά ως χρήσιμες επισημάνσεις για τις περιπέτειες που ακόμη απειλούν τη χώρα και τις οποίες κάποιοι εξακολουθούν να ονειρεύονται…